Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Creme mod Eksem – Sådan behandler du eksem med creme

Fagligt opdateret: 26/2/2024

Eksem er en udbredt hudlidelse, som skyldes en betændelsestilstand i huden. Årsagerne til eksem er mange, og eksem kan både opstå som en allergisk reaktion på noget, man har været i kontakt med, men det kan også være arveligt betinget. Ved eksem er huden ofte meget tør og porøs, og det er derfor vigtigt at sørge for at fugte huden med diverse cremer.

Herunder kan du læse mere om eksem, kløestillende creme mod eksem, og hvad der virker – og hvad der ikke gør.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Værd at vide om eksem: Hvad og hvorfor?

Der er mange forskellige årsager til, hvorfor man får eksem, men i de fleste tilfælde minder symptomerne meget om hinanden. Ved eksem oplever man ofte:

 • Tør hud
 • Rødme
 • Hævelser
 • Blærer eller knopper
 • Eventuel skællende hud

Eksem opleves derfor i de fleste tilfælde som kløe, rødme, hævelse eller væskende blærer.

Langt de fleste mennesker vil på et tidspunkt i deres liv blive ramt af en form for eksem, og blandt de mest almindelige typer af eksem er:

Du kan læse mere om de forskellige typer af eksem ved at klikke på de forskellige.

Man ved sjældent, hvad der er den direkte årsag til, at man får udbrud af eksem, og det er derfor vigtigt at søge læge, som kan fastslå, hvad årsagen kan være, således at man kan modtage den korrekte behandling. Det er ligeledes vigtigt, at man får behandlet sit eksem i tide, da tilstanden kan forværres og efterfølgende udvikle sig til kronisk eksem.

Der er dog visse eksemtyper, der kan gå over af sig selv. Eksem som soleksem, nældefeber og kontakteksem kan gå over af sig selv, mens typer som atopisk eksem og allergisk kontakteksem kræver behandling.

De første tegn på eksem er tør, kløende og eventuelt hævet hud, som sidenhen kan udvikle sig til at være tør, skællende med eventuelle revner i huden. Ved eksem er der en inflammation i hudens yderste barriere.


Hvor på kroppen opstår eksem?

Eksem kan opstå overalt på både krop og i ansigtet, og eftersom årsagen til de forskellige typer af eksem er forskellige, opstår de forskellige typer varierende steder på kroppen.

Alt efter hvor på kroppen, man har udbrud af eksem, er behandlingen forskellig, og det er ligeledes forskellige cremer, man skal bruge. Hvilken creme, man bør anvende, afhænger i øvrigt også af, hvilken form for eksem man er ramt af.


Hvad er creme mod eksem?

Hvis man lider af eksem, er det vigtigt, at man sørger for at have en god hudplejerutine, og det er ligeledes vigtigt, at man sørger for at holde huden fugtet. På den måde styrkes hudens barriere, og huden holdes samtidig smidig og fugtet.

Der findes forskellige typer af cremer, som er gode til forskellige typer af eksem. Generelt er det vigtigt at anvende en eksem creme, der er uden parfume, og som eventuelt har et højt fedtindhold.

Cremer med binyrebarkhormon mod atopisk eksem

Ved nogle typer af eksem kan det være nødvendigt at anvende cremer med enten svampedræbende effekt (mod skæleksem), mens det ved eksempelvis atopisk eksem kan være nødvendigt at anvende en steroidcreme.

Steroidcreme indeholder binyrebarkhormon, og de mildeste typer købes i håndkøb, mens stærkere cremer mod eksem med binyrebarkhormon skal haves på recept.

Alle former for eksem behandles som udgangspunkt med binyrebarkhormoncremer eller -salver, som findes i forskellige styrker. Styrken vælges blandt andet ud fra, hvor på kroppen man er ramt af eksem.

Binyrebarkhormoncremen skal i de fleste tilfælde anvendes i et par uger for at få eksemet helt væk, men alt efter hvilken type eksem der er tale om, kan behandlingstiden variere.

Ved skæleksem vil behandlingen eksempelvis ofte blive suppleret af en svampedræbende shampoo, mens det i andre tilfælde kan være relevant også at anvende hormonfri cremer eller salve. Hvis der er tegn på infektion i eksemet, kan det være aktuelt også at blive behandlet med antibiotika.

Der er dog også en række gode råd og huskeregler i forbindelse med ens generelle hudpleje, som kan være gavnlige i forbindelse med pleje af eksem.


Sørg for at have en god hudplejerutine

Noget af det bedste, man kan gøre, er at implementere nogle daglige, gode hudplejerutiner. På den måde forebygger man eventuelle fremtidige udbrud, og man kan tilmed holde nuværende udbrud nede.

Video: Hør Josephines historie om et liv med eksem her.

8 gode råd om hudpleje i forbindelse med eksem

 1. Brug en god hudcreme, der bevarer hudens barrierefunktion. Det kan være en god idé at vælge en creme med et højt fedtindhold eller eventuelt en fedtcreme, som er god mod særligt tør hud. Undgå også gerne parfume i dine cremer
 2. Vådt arbejde er hårdt for huden, så sørg for at bruge handsker, når du gør rent eller i forbindelse med erhverv
 3. Brug koldt vand, når du vasker hænder, da varmt vand udtørrer huden
 4. Undgå lange, varme bade, især hvis du har tendens til tør hud eller eksem andre steder på kroppen
 5. Skær ned på bade, og skær ned på sæben. I nogle tilfælde kan det være gavnligt at undgå sæbe og i stedet bruge en olie, oliebad eller vaskegel uden sæbe
 6. Sørg for at smøre dig ind i creme umiddelbart efter, du har været i bad, så din hud ikke tørrer ud
 7. Smør dine hænder ind i creme efter håndvask
 8. Sørg for at beskytte huden med hue, handsker og halstørklæde om vinteren

Creme mod eksem på kroppen

Ved mange former for eksem er det vigtigt, at man sørger for at beskytte sin hud. Dette gøres blandt andet ved at holde området tørt, rent og fugtet.

Hvis man er ramt af eksem på kroppen som eksempelvis atopisk eksem, skæleksem og håndeksem, vil man ofte opleve kløe og rødme. Kløe er det hyppigste symptom på, at man har en hudsygdom.

Hvis du lider af eksem på kroppen, er det vigtigt, at du holder området rent, tørt og fugter det med en fugtighedscreme. Til dette kan du anvende Skin Cure fra Astion Pharma, der er udviklet som en creme mod kløe og kløende hud, der skyldes eksem – herunder eksemtyper som atopisk eksem (børneeksem), skæleksem og håndeksem.

Eksem cremen er specielt lavet til at lindre kløe og modsat cremer med binyrebarkhormon, er der markant færre bivirkninger.

Fordele ved at anvende Skin Cure fra Astion Pharma:

 • Den er formuleret uden kortison
 • Den regenerer hudens naturlige barrierefunktion
 • Den støtter hudens naturlige helingsproces
 • Den fugter og beroliger tør og skadet hud
 • Den modvirker kløe

Ved blandt andet atopisk eksem (børneeksem) og håndeksem (kontakteksem) er det en god idé at anvende en fugtighedscreme med et højt fedtniveau.

Til dette kan du bruge fedtcremer fra Astion Pharma, som kommer i to forskellige styrker.

Et generelt råd er, at den fedeste af cremerne bør anvendes om vinteren, mens den mindre fede bør anvendes ved knap så tør hud eller henover sommeren.

Alle vores produkter findes på vores webshop, på Apoteket og hos Matas.

Creme til pleje ved eksem og tør hud

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

99,95 kr

Se produkt

Creme mod eksem i ansigtet

Eksemhud har større tendens til at tørre ud end normal hud. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at tilføre huden rigeligt med fugt med en god, gerne uparfumeret, fugtighedscreme.

I mange tilfælde kan det i perioder være aktuelt at supplere den “almindelig” fugtighedscreme med en creme eller salve, der indeholder binyrebarkhormon.

Det er dog stadig vigtigt, at man i sin dagligdag sørger for at smøre sit ansigt i en god fugtighedscreme, der beskytter huden og agerer som en barriere for udefrakommende faktorer, da hud med eksem ofte er mere sårbar.

Mod symptomer på eksem i ansigtet som rødme, skællende hud og kløe kan du anvende Face Cure fra Astion Pharma, der er en creme mod symptomer som rød, kløe og skællende hud.

Hvor normal hud har en barriere, der holder svamp og virus ude, er huden ved eksem ofte ødelagt, således at den naturlige barriere er nedbrudt.

Derfor er det vigtigt at anvende en creme, der genopbygger hudens naturlige barrierefunktion. Derudover har Face Cure kløestillende ingredienser.

Fordele ved at anvende Face Cure fra Astion Pharma:

 • Den er uden kortison
 • Den regenerer hudens naturlige barrierefunktion
 • Den beroliger og lindrer rød og irriteret hud
 • Den støtter hudens naturlige helingsproces
 • Den fugter og lindrer tør eksemhud
 • Den modvirker kløe

Astion Face Cure ansigtscreme

Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

89,95 kr

Se produkt

Hvornår skal man bruge fugtighedscreme mod eksem?

Det er vigtigt, at du ikke kun bruger fugtighedscreme, når dit eksem er i udbrud. Fugtighedscreme bør bruges både, når eksemet er aktivt (i udbrud), og når det er i ro, fordi cremen både virker forebyggende og behandlende.

Undersøgelser viser tilmed, at atopisk eksem kan forebygges, hvis man fra spædbarnsalderen dagligt smører huden med fedtcremer.

For at få den bedste effekt bør man anvende fugtighedscreme to gange dagligt (morgen og aften). Og det er ydermere essentielt, at man sørger for at smøre sig ind umiddelbart efter bad. Når huden har været våd, er den nemlig særligt udsat for at klø og tørre ud.

Hvilke former for eksem anvendes de især til?

Ved blandt andet kontakteksem, som er en meget udbredt form for eksem, der ofte sætter sig på hænderne, er det en vigtig del af behandlingen, at man beskytter sin hud og anvender fugtighedscreme.

Fugtighedscreme er ligeledes essentielt ved atopisk eksem, hvor creme anvendes til at opbygge hudens barrierefunktion.


Creme til pleje ved eksem og tør hud

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

99,95 kr

Se produkt

Relaterede produkter

Astion Face Cure ansigtscreme - Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

Normalpris
89,95 kr
Udsalgspris
89,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
Creme til pleje ved eksem og tør hud - Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Normalpris
99,95 kr
Udsalgspris
99,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
Astion Fedtcreme 70% - Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Normalpris
fra 39,95 kr
Udsalgspris
fra 39,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt