Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Atopisk eksem (børneeksem) – Årsager, behandling og symptomer

Fagligt opdateret: 8/3/2022

Atopisk eksem er en kronisk tilbagevendende eksemsygdom. Den kendes også som børneeksem, astmaeksem og atopisk dermatitis. Sygdommen rammer ofte børn, men voksne med atopisk eksem kan have symptomer i mange år.

Atopisk eksem er delvist arveligt og er den hyppigste kroniske børnesygdom i Danmark. Det viser sig som vedvarende, kløende eksem med rødt, fortykket udslæt.

Behandlingen består blandt andet i gode, faste hudplejevaner og af cremer specielt udviklet til eksem – Læs mere her behandling af atopisk eksem.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er atopisk eksem?

Kort og godt: Fakta om atopisk eksem

 1. Atopisk eksem giver tør, kløende hud, hvor der let kan opstå infektioner
 2. Eksemet opstår som et rødt, fortykket udslæt, hvor der også kan opstå blærer
 3. Den direkte årsag til atopisk eksem er ukendt, men arvelige faktorer og miljø er medspillere
 4. Personer med atopisk eksem har større risiko for at udvikle astma og høfeber
 5. Sværhedsgraden af eksemet er individuelt og kan variere fra små områder med let kløe til store områder med intens kløe

Atopisk eksem (også kendt som atopisk dermatitis, astmaeksem eller børneeksem) er en kronisk tilstand med tør, kløende hud.

Eksemet giver et rødt udslæt, hvor der undertiden kan opstå væskende blærer. Fordi huden er sårbar, opstår der let infektioner. Betændelse i huden med forandringer, der ligner børnesår, er derfor en ofte set komplikation.

Atopisk eksem er delvist arvelig, og sygdommen kan ikke kureres – kun lindres. Størstedelen af sygdomstilfældene udvikles allerede inden et-årsalderen, og fordi 80-90 procent af tilfældene udvikles hos børn før skolealderen, kaldes sygdommen også for børneeksem.

De fleste børn vokser fra atopisk eksem, når de er 7-11 år, men der er stadig risiko for senere at udvikle håndeksem, og ¼ af børn med eksem vil opleve tilbagefald i deres voksenliv.

Selvom atopisk eksem er en kronisk tilstand, vil symptomerne ikke altid være til stede. For nogle vil der være perioder, hvor eksemet ikke er i udbrud, mens de hårdest ramte har det mere eller mindre hele tiden.

Creme til pleje ved eksem og tør hud

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

99,95 kr

Se produkt

 

Udseende og symptomer: Hvordan ser atopisk eksem ud?

Udslættet befinder sig typisk forskellige steder på kroppen, alt efter hvilken aldersgruppe, man tilhører. Der skelnes derfor også mellem symptomer, alt efter om man er barn eller voksen.

Atopisk eksem hos spædbørn og babyer

Ved spædbørn vil atopisk eksem give små, væskende blærer på kinder og hænder. Det samme kan opstå ved strækkesiderne af arme og ben. Dog er udslæt i bleregionen ikke typisk ved atopisk eksem.

Atopisk eksem hos små børn

Hos små børn vil eksemet ofte være mere tørt og tit med kradsemærker. Hudforandringer er som regel symmetriske på krop, arme, ben og i bøjefurerne ved knæhaser, ankler, albue- og håndled.

Atopisk eksem hos unge og voksne

Hos unge og voksne vil huden ved atopisk eksem være tør og kløende, og huden vil også ofte være fortykket enkle steder på grund af kradsen og kløen.

Ofte vil der også være symmetriske eksemforandringer på overkroppen, i bøjefurerne og i ansigtet – særligt om øjnene og på øjenlågene. For mange vil atopisk eksem ved øjnene være en af de største gener.

Symptomer på atopisk eksem

Definitionen på atopisk eksem er, at man lider af kløe plus mindst tre af følgende:

 • Eksem i bøjefurer
 • Tør hud
 • At man lider af enten astma eller høfeber – eller at nærmeste familie har en af de atopiske sygdomme
 • Eksem, som er begyndt inden to-årsalderen

Hos børn under to år er eksemet i ansigtet og på strækkesiderne af arme og ben. Hos børn over to år er eksemet som regel i bøjefurer og spredes derudfra. Hos voksne er eksemet ofte i ansigtet og på halsen.


Erfaring med produkter ved atopisk eksem

Hvorfor får man atopisk eksem?

Atopisk hud er arveligt

Man ved ikke, hvorfor man får atopisk hud, men man ved, at det er delvist arveligt og delvist miljøbetinget. Størstedelen af tilfældene af atopisk eksem skyldes arvelige faktorer, som står for 70 procent af tilfældene.

Dette skyldes, at hvis forældrene blot har én ud af de i alt tre atopiske sygdomme, er der større risiko for, at barnet udvikler en af dem – herunder atopisk eksem.

Atopisk kommer af det græske atopia, som betyder “anderledes tilstand”. I dag dækker begrebet over “arvelig tilbøjelighed til at udvikle visse former for allergi”.

De fire atopiske sygdomme består af:

 1. Allergisk astma
 2. Høfeber
 3. Atopisk eksem (børneeksem)
 4. Fødevareallergi

Hvis den ene af forældrene har en atopisk sygdom, er risikoen for, at barnet udvikler atopisk eksem 60 procent. Hvis begge forældrene lider af det, er risikoen på 80 procent.

Allergi og fødevareallergi opfattes ligeledes som en ledsagesygdom til atopisk eksem og kan give symptomer som nældefeber, astma og maveproblemer. Allergi over for fødevarer findes hos cirka 15 procent af børn under 6 år med børneeksem.

Atopisk eksem skyldes immunsystemet og filaggrinmutation

Udover den arvelige del spiller immunsystemet også en afgørende rolle for udviklingen af atopisk eksem. Personer med sygdommen har et anderledes immunsystem, hvorfor hudens evne til at bekæmpe udefrakommende bakterier og vira er nedsat.

Nyere forskning peger på, at bakterier på huden kan være med til at forværre forløbet med atopisk eksem.

Ved tilfælde af atopisk eksem vil hudens hornlag også være ændret, således at sammensætningen af fedtsyrer i hornlaget adskiller sig fra normalen, hvilket gør det lettere for vand og andre udefrakommende stoffer at trænge ind i huden. Dette gør huden mere udsat for at tørre ud.

Når man taler om atopisk hud, taler man også om filaggrinmutation. Filaggrin er det protein, der findes i overhudens celler. Filaggrin nedbrydes til aminosyrer, som er hudens naturlige fugtgiver.

På rask hud danner filaggrin en beskyttende hinde, mens personer ramt af atopisk eksem ofte har en mutation i filaggrin genet, hvilket gør, at huden bliver utæt og tør, hvorfor der dannes revner, og risikoen for infektion øges.

Der er mange faktorer, som kan have indvirkning på eventuelle udbrud. Mange oplever blandt andet, at deres eksem forværres i perioder med stress eller følelsesmæssige udfordringer.

Smitter atopisk eksem?

Selvom rigtig mange rammes af atopisk eksem, er det ikke noget, der smitter.

Atopisk eksem er slemmere om vinteren

Også vind og vejr kan have stor betydning for astmaeksem samt graden heraf. Sygdommen forværres om vinteren, når luftfugtigheden falder, mens sommer og sol kan dæmpe eksemet.

Om sommeren og foråret kan den øgede mængde af sollys nemlig forbedre børneeksemet. Undersøgelser viser ydermere, at personer med atopisk eksem, der lever i bjerge eller ved kyster, ser ud til at have det bedre.

Selvom det hele året er vigtigt at fugte huden, således at man både behandler udbrud og forebygger eventuelle udbrud i fremtiden, er der forskel på, hvordan astmaeksemet bør behandles, alt efter om det er sommer eller vinter.

Vinter:

Om vinteren er huden ekstra tør, og derfor bør du i denne periode vælge en ekstra fed creme. Huden bliver mere tør om vinteren, fordi luftfugtigheden er lavere, og fordampningen fra huden er stor.

Om vinteren bør du derfor vælge en creme med en høj fedtprocent eller en salve, som skal smøres på huden to gange dagligt. Her anbefaler vi Astion Daily Repair 70 % er en kløestillende creme. Den lindrer kløe og irritation ved tør eller meget tør hud og kan med fordel bruges ved eksem.

Sommer:

Om sommeren vil det for de fleste være muligt at vælge en creme med et lavere fedtindhold. Det anbefales dog stadig, at man smører huden to gange dagligt.

Solen kan have gavnlig virkning på eksemet, og solbadning og solferier med måde kan give gode resultater. her anbefaler vi også Daily Repair fra Astion Pharma.

Astion Daily Fedtcreme 40%

Fugtpleje med Urea og Niacinamid ved eksem og kløe

39,95 kr

Se produkt

Hvad kan man selv gøre mod atopisk eksem?

Der findes en række generelle tiltag, som kan gøre livet med atopisk eksem lettere. Det handler mest af alt om at indføre nogle gode og faste hudplejerutiner i hverdagen samt at undgå at udsætte huden for stressfaktorer som ekstrem kulde og/eller varme.

10 gode råd mod atopisk eksem

 1. Brug en uparfumeret fugtighedscreme hver dag (to gange dagligt) – det kan både behandle og forebygge nye eksemudbrud
 2. Undgå uld direkte på kroppen, da det kan medføre kløe og dermed nye udbrud
 3. Hold huden ren med et kort og køligt bad hver dag
 4. Hold det køligt i soveværelset – det mindsker kløe
 5. Undgå så vidt muligt pelsdyr i hjemmet
 6. Undgå tobaksrøg i (barnets) omgivelser
 7. Brug uparfumeret sæbe
 8. Brug handsker, hue og halstørklæde om vinteren
 9. Har du hudområder med sår og rifter, skal du vaske dem dagligt
 10. Brug fugtighedscreme umiddelbart efter bad (efter 3 minutter er huden udtørret)

Josephines ældste søn på 4 år havde eksem, hvilket påvirkede hele familien


Behandling af atopisk eksem

Det bedste, som man kan gøre for at behandle atopisk eksem, er den pleje, man selv udfører derhjemme. Det er derfor essentielt, at man har faste vaner, hvad angår hudpleje. Atopisk eksem kan have et meget svingende forløb, og den regelmæssige pleje er afgørende for et godt resultat.

Hvis ikke dette virker, fordi eksemet er voldsomt, kan lægen udskrive salver eller cremer, der indeholder binyrebarkhormon (steroider). Dette vil i langt de fleste tilfælde få eksemet under kontrol.

Som et alternativ hertil kan man også anvende såkaldte calcineurininhibitorer. Ønsker man at bruge cremer og/eller salver med binyrebarkhormon, skal man dog være opmærksom på, at dette ikke nødvendigvis er uden bivirkninger.

Ved nogle af de behandlinger, som lægen kan udskrive dig, skal du være opmærksom på bivirkninger. Derudover skal man sørge for at læse indlægssedlen grundigt, da nogle behandlinger mod atopisk eksem kræver, at man ikke indtager alkohol, da dette kan medføre rødme og hudirritation.

Vi anbefaler, at du prøver en af vores mildere kløestillende cremer, som indeholder det patenterede aktive indholdsstof Dermadexin®, før du kaster dig ud i steroider.

Vores eksem-cremer findes både til ansigt (Face Cure fra Astion Pharma – Kortisionfri) og krop (Skin Cure fra Astion Pharma – Kortisionfri). Gode, fede cremer kan være en alternativ behandling mod børneeksem/atopisk eksem.

Video: Behandling af Atopisk eksem

Til Atopisk eksem anbefaler vi ydermere vores fedtcremer, der med et højt fedtindhold holder huden fugtet, således at udbrud behandles og fremtidige udbrud forebygges.

Du finder alle vores produkter i webshoppen, på Apoteket og i Matas.

Hvornår skal man være særligt opmærksom på atopisk eksem?

Hvis dit eksem bliver væskende og skorpebelagt, bør du være ekstra opmærksomhed, og er dette tilfældet, bør du søge læge. Det kan nemlig være tegn på infektion med stafylokokker, hvilket skal behandles med antibiotika.

Hvis eksemet er væskende, er der større risiko for, at der går infektion i såret. En infektion med herpesvirus kan eksempelvis brede sig voldsomt hos patienter med atopisk eksem, hvilket vil vise sig med små blærer, der spreder sig til ansigt, hals og krop.

Blærerne kan briste og giver herefter åbne sår. Senere kommer der skorper på sårene. Et sådant udbrud følges ofte af utilpashed og eventuelt feber.


Hvordan ser langtidsudsigterne ud med atopisk eksem?

Atopisk eksem begynder for de fleste i spædbarnsalderen, men langt de fleste vokser fra det inden puberteten. Der er dog undtagelsesvist tilfælde, hvor eksemet også begynder hos større børn og voksne.

Langt de fleste (mere end 60 procent) er symptomfrie i løbet af puberteten, men har man tidligere haft atopisk eksem, er der risiko for, at man senere vil opleve tilbagefald i sit voksenliv. Mange udvikler ydermere astma og høfeber.

Omkring 25-50 procent af de personer, der havde atopisk eksem som børn vil udvikle håndeksem som voksne. Hvis man er i risikozonen for dette, bør man vælge et rent og tørt arbejde. Du kan læse mere om forebyggelse og behandling af håndeksem her.


Relaterede produkter

Astion Face Cure ansigtscreme - Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

Normalpris
89,95 kr
Udsalgspris
89,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
Creme til pleje ved eksem og tør hud - Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Normalpris
99,95 kr
Udsalgspris
99,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
Astion Fedtcreme 70% - Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Normalpris
fra 39,95 kr
Udsalgspris
fra 39,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt