Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Nummulat eksem (mønteksem) – Hvad er det, og hvordan behandler man det?

Fagligt opdateret: 8/3/2022

Nummulat eksem er en speciel eksemform, som viser sig ved runde, møntstore (også kaldet nummulate) udslæt, der typisk forekommer på arme og ben, men også kan opstå på resten af kroppen.

Ofte vil der også kunne ses stafylokokker i eksemet. Nummulat eksem er en kronisk hudtilstand, som rammer rigtig mange danskere.

Symptomerne på nummulat eksem kan blandt andet bekæmpes med god hudpleje, antihistaminer mod kløe og i særlige tilfælde med kortisontabletter.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Fakta: 5 hurtige om nummulat eksem:

 1. Nummulat eksem er en kronisk hudtilstand, der i daglig tale også kendes som mønteksem grundet eksemets form
 2. Man kender ikke baggrunden for nummulat eksem, men tør hud grundet hyppige bade og stress kan være medvirkende faktorer. Eksemet kan måske også udløses af allergi
 3. Nummulat eksem starter ofte på benene, men spreder sig undertiden til andre dele af kroppen
 4. Nummulat eksem er kløende, fordi eksemet er bakteriefuldt
 5. Nummulat eksem opstår ofte i forbindelse med en skade på huden såsom en forbrænding, et insektbid eller en rift

Hvad er nummulat eksem?

Nummulat eksem kaldes også for nummulat dermatitis og mønteksem. Eksemet er en inflammatorisk hudsygdom, der kendetegnes ved runde og ovale plamager på huden.

Begrebet nummulat eksem er blevet anvendt som en uafhængig hudlidelse, men er også brugt i forbindelse med atopisk eksem og kontakteksem.

Nummulat eksem kan være stærkt kløende, hvilket skyldes, at eksemet er bakteriefyldt. Nummulat eksem viser sig som regel ved udslæt med en tør skorpe, hvor der undertiden kan sive klar væske fra.

Nummulat eksem opstår typisk i forbindelse med en skade på huden og kan komme igen på tidligere angrebne områder.

Nummulat eksem er ikke smitsomt og kan behandles med god og grundig hudpleje og eventuelt medicin fra lægen.

Video: Om Cremer mod eksem


Symptomer på nummulat eksem

De mest almindelige symptomer på nummulat eksem er små, runde møntformede udslæt på kroppen, der ofte først ses på benene, hvorefter det kan sprede sig til resten af kroppen.

Symptomer: sådan ser nummulat eksem ud

 • Eksemet kan være brunt, rosa og/eller rødt
 • Eksemet er stærkt kløende
 • Man kan undertiden opleve en brændende fornemmelse
 • Huden omkring udslættet kan være rød, skællende og/eller betændt
 • Nummulat eksem kan i sit udseende minde om ringorm

Hvis man spotter nogle af de tidlige symptomer på nummulat eksem, er det vigtigt, at man sørger for at søge læge. Hvis nummulat eksem forbliver ubehandlet, er der risiko for, at man udvikler hudinfektioner.

En infektion i nummulat eksem kan genkendes på, at der dannes en gullig skorpe på de inficerede områder.

Ved nummulat eksem vil huden ofte være tør og kløende, hvilket kan være meget generende.


om mønteksem erfaring

Hvem rammes af nummulat eksem?

Det er for det meste mænd, som rammes af nummulat eksem. Og det er særligt mænd i alderen fra 55 til 65, der er i risikozonen for at udvikle nummulat eksem, mens det hos kvinder oftest ses i deres ungdomsår og/eller tidlige voksenliv.

Se hvordan Josephine slap af med sin eksem her


Hvorfor får man nummulat eksem?

Man kender ikke årsagen til, at man får nummulat eksem, men der er en række faktorer, som kan have indvirkning på eksemet.

Nummulat eksem ses eksempelvis ofte hos personer, der lider af allergier eller af atopisk eksem, og ligesom andre typer af eksem kan nummulat eksem være arveligt.

Derudover kan følgende faktorer bidrage til udviklingen af nummulat eksem:

 • Temperaturændringer (eksemet er oftest værst om vinteren)
 • Stress
 • Tør hud
 • Irriterende stoffer såsom sæbe og rengøringsmidler

Det er ydermere påvist, at personer der lider af nummulat eksem har tendens til at have meget følsom hud, der nemt bliver tør og irriteret.

Derfor kan nummulat eksem blandt andet opstå på grund af for hyppige bade – hvilket særligt gør sig gældende om vinteren, hvor luften er hård, kold og udtørrende.

Det er vigtigt, at man forsøger at klarlægge, hvorvidt eksemet er opstået som følge af allergier. Dette kan du få testet hos din læge, som derefter vil hjælpe dig med den følgende behandling, hvor det først og fremmest er vigtigt at gøre noget ved de bagvedliggende allergiske udløsere.

Creme til pleje ved eksem og tør hud

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

99,95 kr

Se produkt

Hvad kan man selv gøre, hvis man har nummulat eksem?

Hvis man lider af nummulat eksem, er noget af det vigtigste at sørge for, at huden ikke tørrer ud. Nummulat eksem er en kronisk hudlidelse, så der findes ingen behandling, der kan få hudsygdommen til at gå helt væk.

Derfor handler det langt henad vejen om at behandle symptomerne og derved forebygge nummulat eksem.

Sørg derfor for at have en god og velfungerede daglig hudplejerutine. Derudover bør du være særligt opmærksom på, hvad der eventuelt kan forbedre og forværre eksemet i din livsstil.

10 gode råd mod nummulat eksem

 1. Undgå at have uld og andre irriterende stoffer direkte på huden, da det kan klø og kradse og derved udløse symptomer
 2. Undgå at bade for meget og i for varmt vand
 3. Undgå skrappe, parfumerede sæber, og vælg i stedet en neutral og gerne parfumefri sæbe såsom denne Body Wash fra Australian Bodycare
 4. Undgå stress i hverdagen, da dette kan være en udløser
 5. Brug handsker ved vådt arbejde, og forsøg at undgå direkte kontakt med rengøringsmidler og andre kemikalier
 6. Undgå rifter og revner på huden
 7. Brug en fugtighedscreme eller en fedtcreme på de angrebne områder flere gange dagligt
 8. Undgå at kradse på udslættet
 9. Sørg for at holde huden ren, fugtet og plejet ved dagligt at tage et koldt styrtbad med en neutral sæbe og derefter smøre kroppen med fugtighedscreme umiddelbart efter
 10. Sørg for at holde din kost sund og varieret

Du bør ikke kun bruge fugtighedscreme, når eksemet er i udbrud – du bør ligeledes bruge det forebyggende, når eksemet er i ro.

En fugtighedscreme, der effektivt plejer og fugter din hud, virker nemlig både forebyggende og behandlende. Har du prøvet Skin Cure fra Astion Pharma, der er specielt udviklet mod kløe, der skyldes eksem?

Om vinteren kan det være nødvendigt med en federe creme, og hertil kan du prøve en af vores fedtcremer, der effektivt fugter det udsatte, tørre område mod vinterens tørre kulde.

Ved nummulat eksem kan det ligeledes være fordelagtigt at bade dagligt, hvor man bruger en neutral sæbe, der holder huden ren.

Her er Australian Bodycare Body Wash et oplagt valg, eftersom den er mild og samtidig antiseptisk og derfor god til at holde bakteriemængden nede.

Vær opmærksom på, om din krop foretrækker sæbe hver eller hver anden dag, så du undgår at tørre huden ud unødvendigt. Når du har været i bad, er det essentielt, at du sørger for at fugte huden umiddelbart efter.


Behandling af nummulat eksem

Hvis huden og eksemet er tørt, skal du holde de tørre områder bløde og smidige ved dagligt at bruge en god fugtighedscreme, og hvis eksemet reagerer for kraftigt mod sæbe, bør du enten skifte til en mildere sæbe eller eventuelt forsøge dig med oliebade og badeolier.

Ved infektioner i eksemet

Er der gået infektion i eksemet, er det dog vigtigt, at man anvender en antiseptisk sæbe, der holder bakteriemængden nede.

Ved infektion kan det ydermere være nødvendigt at anvende en middelstærk eller en stærk kortisonsalve eller -creme, der kan mindske eksemet og kløen. I svære tilfælde kan det være nødvendigt også at supplere med antibiotikatabletter.

Ved særligt svære tilfælde

I særligt svære og alvorlige tilfælde af nummulat eksem kan det være nødvendigt med en kur bestående af kortisontabletter, mens andre kan nøjes med at anvende kløelindrende tabletter (eksempelvis beroligende antihistaminer), der modvirker den generelle kløe.

Ved særligt vedholdende udbrud kan man i samarbejde med lægen få foretaget UVB-lysbehandling et par gange om ugen, indtil eksemet er helt væk.

Antallet af behandlinger vil efter lægens anvisning gradvist blive skruet ned, hvilket mindsker risikoen for, at det nummulate eksem genopstår.


Tilstanden er kronisk, men kan holdes ned ved god hudpleje

Selvom nummulat eksem er en kronisk tilstand, kan eksemet i langt de fleste tilfælde holdes nede, så det er til at leve med. Hav derfor fokus på din kost og hold en god, daglig hudplejerutine.

Hvis ikke almindelig hudpleje og brug af gode fugtighedscremer kan holde dit eksem tilstrækkeligt nede, kan du søge hjælp hos din læge, der kan hjælpe dig med dit fremtidige forløb.