Håndeksem – Behandling og gode råd
Hvert år konstateres der udfald af håndeksem hos 10 procent af den danske befolkning. Symptomer på håndeksem er rød, hævet og kløende hud eventuelt med små blærer. Eksem på hænderne rammer ofte erhvervsaktive mennesker og kan give langvarige gener samt udvikle sig til en kronisk sygdom.
Der findes forskellige former for behandling, men noget af det vigtigste er at holde huden smidig og fugtet med en fed creme.
Hvad er håndeksem?
Hvis man oplever eksemtilstande på sine hænder, kan det skyldes flere forskellige typer af eksem. Der findes flere forskellige slags håndeksem, som har hver deres symptomer:
- Irritativt (toksisk) kontakteksem
- Allergisk kontakteksem
- Kontakt nældefeber
- Systemisk kontakteksem
- Keratotisk håndeksem
- Pompholyx
Alt efter hvilken form for eksem der er tale om, er der forskellige behandlingsmuligheder, selvom symptomer og derfor behandling ofte minder om hinanden, fordi deres fællestræk er, at det opstår på hænderne,
Oversigt over de forskellige former for håndeksem:
Irritativt(toksisk) kontakteksem
Irritativt kontakteksem opstår typisk, hvis huden over længere tid har været i kontakt med vand, sæbe, opløsningensmidler og/eller snavs.
Allergisk kontakteksem
Allergisk kontakteksem opstår på grund af allergi over for et element, som huden er kommet i kontakt med. Disse omfatter typisk stoffer som nikkel, parfume, konserveringsmidler og planter.
Kontakt nældefeber
Kontakt nældefeber er en akut allergisk reaktion, der typisk opstår hos personer, der lider af astma, høfeber eller atopisk eksem.
Her vil man ofte opleve hævelser, kløe og rødme på hænderne, hvis man kommer i kontakt med kemikalier i latex gummihandsker samt uforarbejdede fødevarer som grøntsager, frugter, kød og fisk.
Systemisk kontakteksem
Systemisk kontakteksem opstår, hvis man har nikkelallergi og indtager store mængder nikkel via kosten, hvilket kan forværre håndeksemet.
Keratorisk håndeksem
Keratorisk håndeksem kan ses i hænderne som fortykkede, skællende områder. Ved denne type af håndeksem er der aldrig blærer og kun en let kløe. Denne form for eksem rammer typisk mænd i alderen 40 til 60.
Pompholyx
Lider man af pompholyx, også kendt som dyshidrotisk eksem, vil man opleve kløe og små blærer i begge håndflader og på begge side af fingrene. Nogle vil kun opleve få udbrud, som vil gå væk i løbet af et par uger, mens andre vil opleve meget hyppige udbrud, som kan resultere i kronisk eksem.
Pompholyx eksem gør huden mere sårbar, og man er derfor i risikozonen for senere at udvikle allergi over for de stoffer, som hænderne kommer i kontakt med.
Generelt om håndeksem
Håndeksem kan opstå af flere forskellige årsager. Håndeksem kan opstå, fordi man har en medfødt tendens til eksem, hvilket gør, at huden er mere sårbar. Håndeksem kan også opstå, fordi man tidligere har været eller er ramt af atopisk eksem (børneeksem).
I langt de fleste tilfælde skyldes håndeksem dog, at huden har været i kontakt med allergifremkaldende stoffer eller stoffer, der direkte irriterer huden.
Der er mange årsager til håndeksem, og hvis hænderne eksempelvis har været meget i kontakt med vand, og man ofte bruger sæbe (og måske ikke får det skyllet grundigt væk) kan man også udvikle eksem.
For alle typer af håndeksem gælder det, at hudbarrieren bliver nedbrudt, hvilket gør, at immunforsvarets celler er for aktive.
Gå direkte til: Behandling af håndeksem
Hvem får håndeksem?
For mange begynder håndeksem tidligt i livet, og hos ⅓ starter den allerede inden 20-årsalderen. Selvom håndeksem kan ramme alle, er der næsten dobbelt så mange kvinder som mænd, der har håndeksem. Det antages, at det er fordi, kvinder i højere grad udsættes for miljøpåvirkninger på forskellig måde.
Håndeksem ses ofte hos personer med professioner som frisør, sygeplejerske, kok, maler og mekaniker, da deres hænder i store dele af deres arbejdsdag er i kontakt med nogle af de eksemfremkaldende elementer (vand, sæbe, opløsningsmidler, olier og lignende).
Børn kan i forbindelse med udbrud af atopisk eksem også udvikle håndeksem. Personer der har, eller tidligere har haft, atopisk eksem har ligeledes en større risiko for at udvikle håndeksem.
Hør om Katrines liv med håndeksem her
Hvordan ser håndeksem ud?
Håndeksem er betegnelsen for eksem, der sidder på hænderne. Eksem giver rødme på huden, og i langt de fleste tilfælde vil rødmen blive efterfulgt af blærer og væsken i den akutte fase.
Herefter følger tørhed, revner, skældannelse og i den kroniske fase vil der opstår fortykket hud, hvilket kan give revner. Håndeksem kan også sætte sig i neglene, således at også de tager skade.
Håndeksem giver først og fremmest kløe, men det kan også give svie og brændende smerter. Man kan ligeledes føle, at huden er tyndere, hvilke skyldes, at hudbarrieren bliver nedbrudt af eksemet i sig selv.
I slemme tilfælde kan der gå infektion i eksemet, som forværrer tilstanden. Der er næsten altid stafylokokker i eksem, fordi hudens pH-værdi er højere. Når eksem heler, vil stafylokokkerne forsvinde i takt med, at pH-værdien falder.
Symptomer på håndeksem
- Kløende plet, som hurtigt breder sig, såfremt det ikke behandles
- Rødme og eventuelt små blærer i huden
- Afskalning og senere revnedannelse
- Periodevis fortykket og skællende hud
- I mange tilfælde også kløe og en sviende, brændende fornemmelse
Hvorfor får man håndeksem?
Håndeksem er et symptom, så det er vigtigt, at man gennemgår en allergiudredning og undersøgelse hos hudlægen, således at man får en præcis diagnose og derved finder den bagvedliggende årsag.
Hver tredje tilfælde af håndeksem opstår hos mennesker, der er arveligt disponeret for at udvikle allergi (atopiske sygdomme: Høfeber, atopisk eksem og astma).
Årsagen til at man udvikler håndeksem er, at hudens normale barriere ikke fungerer optimalt ved atopi, og derfor vil vand, sæbe, opløsningsmidler eller snavs lettere kunne fremkalde eksem på hænderne.
Hyppige årsager til håndeksem:
- Rengøringsmidler
- Vand
- Fødevarer
- Metaller
- Gummi og gummikemikalier
- Sæbe
- Parfume
- Nikkel
- Konserveringsmidler
- Hårfarver
Hvornår er eksem en arbejdsskade?
Fordi håndeksem i mange tilfælde udvikles grundet ens erhverv, kan der i nogle tilfælde være tale om, at man ved udbrud af eksem på hænderne kan søge om erstatning, fordi eksemet betragtes som en arbejdsskade.
I nogle svære tilfælde, hvor eksemet går hen og bliver kronisk, kan det nemlig afholde en fra arbejdsmarkedet.
Hvis din læge mistænker, at du lider af en arbejdsbetinget sygdom, har personen pligt til at melde det til Arbejdsskadestyrelsen – også selvom du måske ikke selv ønsker sygdommen anmeldt.
Det er dog dig selv, der afgør, hvorvidt du ønsker, at Arbejdsskadestyrelsen skal gå videre med sagen.
Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, for at der er tale om en arbejdsskade, som eksempelvis:
- Eksemet skal være opstået, mens du arbejde for en arbejdsgiver med hjemsted i Danmark
- Eksemet skal være opstået på grund af arbejdet eller de forhold, som arbejdet foregår under
Hvis du får dit eksem anerkendt som en arbejdsskade, kan du i nogle tilfælde få en godtgørelse og/eller erstatning for tab af erhvervsevne. Derudover er der også tilfælde, hvor man kan få dækket sine udgifter i forbindelse med behandlingen af sit eksem (cremer og så videre).
Det vil være omfanget af din sygdom, der er afgørende for, hvor meget du eventuelt vil få i erstatning. Vurderes du til at have mindre end 5 procent i mén, kan du ikke få et godtgørelse.
Behandling af håndeksem
Har man fået eksem på sine hænder, kan det sjældent afgøres, om det skyldes irritation, allergi eller andet. Ønsker man svar på dette, kræves der en nærmere undersøgelse, som vil være nødvendig, når det kommer til at bestemme den rette behandling.
Venter man for længe med behandlingen, risikerer man tilmed at udvikle kronisk eksem, hvilket følger en resten af livet.
Det er derfor vigtigt i tilfælde af håndeksem, at man kender baggrunden for, hvad der har udløst det, så man ved, hvad man skal gøre fremover for at undgå nye udbrud.
Det er vigtigt, at man får diagnosticeret, hvorvidt eksemet skyldes allergi, eftersom man ikke med det blotte øje kan se forskel på allergisk og irritativt kontakteksem.
Behandlingen af håndeksem foregår intensivt i løbet af nogle uger med binyrebakhormon i form af steroidcreme eller steroidsalve. Er eksemet inficeret med bakterier (særligt gule stafylokokker), skal man ydermere have antibiotika.
Efter behandlingen vil huden på hænderne være mere sårbar end normalt, så derfor er det vigtigt, at man skåner sine hænder mest muligt. I sådanne tilfælde bør man følge de 10 gode råd mod håndeksem.
Sådan vælger du den rigtige creme mod håndeksem
Når man skal vælge den rette creme mod håndeksem, bør man altid være opmærksom på:
- At cremen er let at smøre ud
- At cremen er så mild så muligt – så vidt muligt uden parfume, da dette for nogle kan forværre eksemet
- At cremen har så få bivirkninger som muligt
Hvis man har håndeksem, er det meget vigtigt at bruge en god og fed fugtighedscreme, men det er mindst ligeså vigtigt at bruge cremen forebyggende, når eksemet ikke er i udbrud.
På den måde får man mest muligt ud af cremen, fordi den derfor både virker forebyggende og behandlende. Undersøgelser viser, at udviklingen af eksem delvist kan forebygges ved dagligt at anvende fedtcremer fra spædbarnsalderen.
For at få den fulde effekt bør man bruge fugtighedscreme både morgen og aften. Derudover bør man altid smøre sig ind højst 2-3 minutter efter, man har været i bad for at undgå, at huden ikke tørrer ud.
Når huden er våd, er den nemlig mere skrøbelig og dermed mere tilbøjelig til at blive tør og kløende.
En god creme mod symptomerne på håndeksem er Hand Cure fra Astion Pharma, der er specielt udviklet mod den kløe, der kan opstå som symptomer ved skæleksem, atopisk eksem og håndeksem.
Forebyggelse af håndeksem
Hvis man ønsker at forebygge eksem på hænderne eller forhindre fremtidige udbrud, er det vigtigt, at man følger de 10 gode råd mod håndeksem.
En af de bedste ting man kan gøre er at være konsekvent i sin brug af handsker. Sørg for altid at bruge handsker ved vådt arbejde – uanset om det er under hovedrengøringen, opvasken eller i forbindelse med et erhverv.
Handsker er både en vigtig del af forebyggelsen af håndeksem, såvel som selve behandlingen af eventuelle udbrud.
Ved at bruge handsker beskytter du huden på hænderne mod den belastning, som kan være en følge af hverdagens mange aktiviteter.
Derudover bør man altid undgå at være i kontakt med det, man er allergisk over for eller har udviklet irritation overfor.
Det er derudover altid en god idé at undgå at udsætte hænderne for ekstreme temperaturer – i begge ender af skalaen. Undgå derfor at skolde dine hænder, samt at udsætte dem for koldt vand og kulde.
10 generelle råd ved håndeksem
Er man ramt af håndeksem, er man disponeret for det, eller forsøger man at hindre fremtidige udbrud, er der en række generelle råd, som man bør følge.
- Brug handsker ved vådt arbejde
- Anvend handsker så lang tid, som det er nødvendigt, men så kort tid som muligt
- Vær opmærksom på, at handsker er intakte, rene og tørre
- Brug bomuldshandsker under beskyttelseshandsker
- Vask hænderne i køligt vand, og sørg for at skylle dem godt og tørre dem grundigt
- Anvend alkoholbaserede desinfektionsmidler i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er synligt snavsede
- Brug ikke fingerringe, når du er på arbejde
- Brug en fugtighedscreme med et højt fedtindhold og uden parfume
- Når du bruger fugtighedscremen (hvilket gerne skal være flere gange dagligt), skal den fordeles over hele hånden – inklusive fingre og håndrygge
- Pas godt på dine hænder i fritiden, brug handsker ved vådt arbejde i hjemmet og brug varme handsker udendørs om vinteren