Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Eksem i øret – sådan behandler du det

Fagligt opdateret: 13/11/2020

Eksem i øret er en meget normal hudlidelse, som kan ramme både kvinder og mænd, piger og drenge. Det er en ubehagelig tilstand med gener til følge, men heldigvis er der gode muligheder for både at behandle og forebygge eksem i øret. Du kan her blive meget klogere på, hvad eksem i øret er, hvorfor du får det, og hvordan du bedst kommer det til livs.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er eksem i øret?

Eksem i øret en lidelse i huden i øret og kan genere både børn og voksne. Eksem i øregangen kan forårsage øregangsbetændelse, som er betændelse i øregangen foran trommehinden.

Får du eksem i øret, bliver huden langt mere sårbar – nøjagtig som eksemramt hud andre steder på kroppen. Huden bliver mere sart, og eksemen nedbryder hudens naturlige barrierer, så der hurtigere kan opstå infektion i huden. Det er netop infektionen, der udvikler sig til betændelse i øregangen.

Det er altså grunden til, at eksem i øregangen ofte ledsages af betændelse. Her formerer bakterier og svampe sig – og det gør blot ondt værre. Og derfor er det ekstremt vigtigt at reagere, hvis du får eksem i øret.


Hvem får eksem i øregangen?

Alle kan blive ramt af eksem i øret – unge som ældre. Dog er det hyppigst voksne, der generes af hudlidelsen, men også børn i institution kan være uheldige at udvikle eksemen.

Faktisk anslås det, at hele 10 % af befolkningen på et eller andet tidspunkt i livet får eksem i øregangen.


Se hvordan Josephine slap af med sin eksem her


Hvorfor får man eksem i øret?

Der kan være mange årsager til, at du får eksem i øret. Blandt de hyppigste er fugt. Det kan være øget luftfugtighed, eller at du decideret får vand ind direkte ind i din øregang.

Det sker ofte, når du rejser til lunere himmelstrøg, bader i havet eller swimmingpools om sommeren, eller ganske enkelt, når du går i bad. Derfor er det også altid en god idé at tørre sig i ørene efter bad – hvad enten det er i havet eller under bruseren.

Bruger du ofte ørepropper og/eller høreapparat, eller har du en snæver øregang, har du også forhøjet risiko for at udvikle eksem i øregangen.

Det skyldes, at der ved brug af disse hurtigere danner sig fugt i øret, og at øregangen derfor ikke får så meget luft. Fugten får huden til at tørre ud, og det kan udvikle sig til den generende eksem.


Hvad skal du være opmærksom på, når du har eksem i øret?

Hvis du allerede har fået eksem i øret, er det en god idé at være varsom med brugen af eksempelvis vatpinde og andet, der kan kradse i ørerne. Samtidig vil endnu mere fugt i øregangen gøre ondt værre, og derfor er det vigtigt, at du beskytter dine øregange med et stykke vat, inden du går i bad.

På den måde forhindrer du det værste vand i at trænge helt ind i øregangen og gøre eksemen endnu mere generende og ubehagelig.

Øreeksem symptomer – hvad skal du holde øje med?

Hvordan ved du, om du har eksem i øret? Det kan være svært at finde præcist ud af, om generne fra dine ører er eksem. Dog starter eksem i øret ofte som en kløende og hævet fornemmelse, der ofte ledsages af ømhed. Særligt når du rører ved dine ører. Det kan være første indikation på, at du har eksem i øregangen.

Smerterne fra dine ører er ofte forholdsvis store og forværres yderligere, hvis du rører eller strækker i øret. Det er heller ikke ualmindeligt, at huden bliver rød i øregangen, og at der kan løbe en smule væske ud. Det er også tegn på, at eksemen har sat sig til en infektion i øregangen.

Af og til kan hudforandringerne inde i øret også formere sig ud på det ydre øre. Og er hævelsen stor, kan det i mange tilfælde påvirke hørelsen, der bliver dårligere.

Du skal være særligt opmærksom på, hvis din hørelse bliver dårligere, hvis du føler dig skidt tilpas, eller hvis du kan se, at ørets omkringliggende hud også er ramt.


Behandling af eksem i øret

Selvom eksem i øregangen er en generende og ubehagelig hudlidelse, der ofte ledsages af en udtalt kløe, er der heldigvis gode behandlingsmuligheder.

Hvis det er så slemt, at huden i øregangen hæver så voldsomt op, at det nedsætter din hørelse, er det vigtigt, at du opsøger en læge. Han eller hun vil kigge ind i øret med et otoskop, der er en lille kikkert beregnet til øret, og herefter stille diagnosen.

Ofte behandles eksem i øret med øredråber – og behandlingen skal i nogle tilfælde langsomt trappes ud af for ikke at få eksemen til at blusse op på ny.

Mærker du til nogle af de karakteristiske symptomer for eksem i øregangen, kan du let behandle det effektivt derhjemme, eksempelvis med Astion Pharma Face Cure.

Det er en creme til behandling af eksem overalt i ansigt. Eksem cremen modvirker effektivt rødme, kløe og tørhed ved at genoprette og styrke din huds naturlige barriere. Samtidig lindrer den kløe og beroliger den røde og irriterede hud ved at booste hudens naturlige helingsproces.

Hvis tilstanden af eksemen i øregangen stadig er uforandret efter 3 ugers behandling, er det vigtigt, at du opsøger en læge for at finde årsagen.

[face-cure]

Forebyggelse af øreeksem

Den bedste måde at forebygge øreeksem på er ved at undgå, at miljøet i øregangen bliver fugtigt. Hvis du bader i svømmehal, havet eller bare under bruseren, er det vigtigt at tørre huden i øret, så den ikke er fugtig gennem længere tid.

Dertil er det aldrig en god idé at rense ørerne med en vatpind for at holde ørevoks væk. Du forebygger bedst ved ikke at klø, pille eller rense din øregang – gør du det, fører det let til eksem.

Skal du i svømmehal eller bade i havet, og du tidligere har haft eksem i øregangen, anbefales det, at du ikke får hovedet under vand. Sørg for at få så lidt vand og fugt ind i øregangen som muligt.

Den bedste forebyggelse er at:

  • Undgå at rense, pille og kradse i øret
  • Holde øret fri for fugt
  • Tørre ørerne efter bad af enhver art

Astion Fedtcreme 70%

Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

39,95 kr

Se produkt