Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Skæleksem (seboroisk eksem) – Gode råd til effektiv behandling

Fagligt opdateret: 24/4/2024

Skæleksem, også kaldet seboroisk dermatitis/eksem, er en meget almindelig hudsygdom, som mange danskere lider af. Skæleksem giver kløe, huden skæller og kan være rød i varierende grad. Ofte er sygdommen kronisk.

Skæleksem opstår på steder, hvor der er mange talgkirtler. Et almindeligt sted at være ramt af skæleksem er i hovedbunden. Skæleksem behandles med svampedræbende hovedbundskur og cremer.

I svære tilfælde anvendes også binyrebarkhormoncreme. Skæleksem er ofte let at behandle.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Fakta: 5 hurtige om skæleksem

  1. Skæleksem er en meget almindelig hudsygdom, som mange danskere har i større eller mindre grad i perioder i deres liv – andre kan have svære symptomer og kronisk skæleksem
  2. Skæleksem ses som skæl i hårbunden, skællende eksemforandringer i ansigtet (pande, øjenbryn- og vipper, næsefløj) og på bryst, ryg, navle og lyske
  3. Skællene er ofte let fedtede og gullige eller små og lyse
  4. Årsagen bag er blandt andet en svamp, der lever i den fedtede hud
  5. Behandlingen fjerner svamp og er ofte meget effektiv


Hvad er skæleksem?

Skæleksem er en af de mest udbredte eksemer, som giver kløe, skællende hud og ofte rødme i varierende grad. Skæleksem opstår på områder, hvor der er mange talgkirtler. Skæleksem ses derfor typisk:

  • I hårbunden
  • I ansigtet
  • På ryggen
  • På brystet
  • I hudfolder

Seboroisk eksem er symmetrisk, og under de gule og fede eller tørre og hvide skæl er huden rød. Hos spædbørn og babyer finder man typisk udslættet i hårbunden (arp), i hudfolder og ligeledes i bleregionen.

Skæleksem er meget udbredt, og på et eller andet tidspunkt i livet skønnes det, at op mod 30 procent af befolkningen vil opleve det i kortere eller længere perioder. Svære tilfælde af skæleksem ses dog mindre hyppigt, og det er kun 5 procent af den voksne befolkning, der vil opleve skæleksem med svær hudirritation, ømhed og kløe.

Skæleksem kan i nogle tilfælde forveksles med psoriasis, som kan give lignende udbrud og symptomer.


Erfaring med skæleksem

Skæl og eksem i hårbunden

Seboroisk eksem vil ofte starte som skæl i hovedbunden, hvorefter der senere kommer rødme og kløe. Skæl er i mange tilfælde tegn på skæleksem. Oplever du skæl i hovedbunden, er det derfor en god idé at være opmærksom på følgende symptomer:

  • Skællende kan være tørre, fine, hvide flager, som man kan se i hårbunden eller på tøjet, når skællene drysser
  • Nogle kan opleve fedtede skæl, der sætter sig som større flager i hårene
  • Hårbunden kan være rød, og samtidig vil nogle også opleve hårtab
  • Huden bag ørene kan også blive rød og skælle
  • Der kan i nogle tilfælde opstå en tyk asbestlignende skorpe af skæl i hårbunden, hvilket kan kræve speciel behandling

Skæleksem i hårbunden behandles med en svampedræbende hovedbundskur. Du kan prøve Scalp Cure fra Astion Pharma, som er en hovedbundskur mod skæl, irriteret og kløende hovedbund, som ofte er symptomer på psoriasis og skæleksem.

Hovedbundskuren virker mod kløe, irritation og skæl. Kuren virker ved at bekæmpe overvæksten af gærsvamp i hovedbunden.

I meget ekstreme tilfælde af skæleksem i hårbunden kan man risikere hårtab. Selvom det aldrig er behageligt at miste hår, er det heldigvis meget sjældent en vedvarende tilstand.

Håret vil derfor i langt de fleste tilfælde vokse ud igen inden for 1-6 måneder. Oplever man hårtab i forbindelse med skæleksem, bør man søge læge. Derefter kan det være en god idé at se nærmere på sine kostvaner, som også kan hjælpe på skæleksem.

Skæleksem i øregangene

Skæleksem kan også opstå i øregangene, hvor eksemet er årsag til, at der opstår kløe og eksem. Du kan læse mere om eksem i øret her.

Skællende eksem i ansigtet

Skæleksem i ansigtet viser sig typisk ved:

  • Næsefløje
  • Mellem øjenbrynene
  • I den midterste del af øjenbrynene

Ud fra de angrebne områder kan eksemet med skæl og rødme sprede sig til pande, kinder og også området omkring munden.

2 produkter til pleje af skæleksem i ansigtet

Daglig pleje ved skællende hud og udslæt i ansigtet

149,95 kr

Se produkt

Se hvordan Josephine slap af med sin eksem her

Skæleksem på kroppen

Hvis man har skæleksem på kroppen, viser dette sig typisk som små, røde pletter, der senere vokser sammen til større områder. På disse områder vil huden være tør og skællende.

De fleste, som oplever skæleksem på kroppen, vil opleve udbruddene ved brystbenet og øverst på ryggen.

Skæleksem i hudfolderne

Det er sjældent, at skæleksem opstår i hudfolderne, men det kan til tider dukke op. Skæleksem i hudfolderne opstår oftest i:

  • Armhulerne
  • Under brysterne (hos kvinder)
  • I lysken
  • På de ydre kønslæber

Skæleksem hos børn og spædbørn

Skæleksem hos babyer kaldes også for arp. Hos nyfødte og i de første leveuger kan der optræde en variant af skæleksem, som kun ses hos spædbørn.

Eksemet opstår, fordi barnets talgkirtler påvirkes af hormoner fra moderen. De fedtede skæl, som også kaldes arp, er således tegn på et let skæleksem.

Gå direkte til: Behandling af skæleksem

Hovedbundsserum

Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

119,95 kr

Se produkt

Shampoo til pleje ved eksem

Parfumefri shampoo til daglig vask ved eksem i hovedbunden

69,95 kr

Se produkt

9 generelle symptomer på skæleksem

  1. Fedtede, gule skæl i hårbunden
  2. Tørre, hvide skæl i hårbunden
  3. Rødme og kløe i hårbunden
  4. Hårtab i særligt svære tilfælde
  5. Skæl og rødme ved øjnene
  6. Skæl og rødme ved næsen
  7. Skæl og rødme i armhulerne
  8. Skæl og rødme ved kønsdelene
  9. Betændelse i hårsækkene ved brystet og på ryggen

Smitter skæleksem? Og er det farligt?

Eksemet varierer fra person til person, og det er derfor næsten umuligt at give et entydigt svar.

En ting er dog sikkert, og det er, at skæleksem ikke smitter. Du skal derfor ikke være nervøs for at være i nærheden af personer, der lider af skæleksem, da du ikke kan få det på denne måde.

Vi har allesammen den gærsvamp på huden, som kan give skæleksem, og det er ikke alle personer, der har tendens til at udvikle den overproduktion, som giver skæleksem.

Det er svært at afgøre, hvorvidt skæleksem egentlig er farligt. Som udgangspunkt er det ikke, men i meget sjældne tilfælde kan skæleksem være et symptom på alvorlige sygdomme såsom HIV.

Selvom nogle mennesker kan have svære problemer med skæleksem hele deres liv, er eksemet i sig selv ikke farligt. Det betyder dog ikke, at det ikke kan være meget generende, og det er derfor vigtigt, at man sammen med sin læge finder en løsning på problemet.


Hvorfor får man skæleksem?

Skæleksem skyldes flere forskellige faktorer. Det skyldes blandt andet hudens reaktion på en ellers naturligt forekommende hudsvamp (pityrosporum ovale). Svampen trives bedst i fedtet hud – altså hud med mange talgkirtler og en stor produktion af talg.

Skæleksem og skæl i hårbunden er ofte familiært, hvorfor sygdommen dels er arvelig.

Selvom man ikke kender den direkte årsag til, at man får skæleksem, er der dog meget, der tyder på at det er gærsvampen malassezia furfur eller pityrosporum ovale, som alle voksne har på huden, der er årsag til eksemet.

Gærsvampen lever bedst i områder, hvor der er stor talgproduktion, og eksemet opstår altså, når svampen findes i et meget stort antal.

For mange vil symptomerne på skæleksem være mindre om sommeren for derefter at blive værre i løbet af vinteren.

Er der noget, man skal være særligt opmærksom på?

Hvis du oplever en svær kløe i hårbunden, kan det være et tegn på, at du har skæleksem. Før du drager denne beslutning, er det dog vigtigt at finde ud af, om der i stedet er tale om lus.

Er der et meget tykt skællag i hårbunden, skal man ligeledes være ekstra opmærksom, da dette også kan være et tegn på psoriasis, der i de fleste tilfælde viser de første tegn i hårbunden.


Skæleksem anmedelse

Hvad kan man selv gøre?

Det kan være svært at forebygge skæleksem, men hvis man har en øget risiko for at få det, fordi man har meget fedtet hud, er det vigtigt, at man dagligt vasker sig med vand og sæbe.

Hvis man har skæl i hovedbunden, er dette som regel et af de første tegn på skæleksem. For at bekæmpe det tidligt kan man med fordel anvende en svampehæmmende skælshampoo regelmæssigt.

Til dette formål kan du bruge Scalp Cure fra Astion Pharma, som er en hovedbundskur mod skæl og irriteret hovedbund. Kuren hjælper mod hovedbundsproblemer som kløe, irritation og skæl.

Skæleksem ansigtscreme

Når man har skæleksem i ansigtet, vil det typisk være i øjenbrynene, eventuelt skægget og omkring næsen. Eksem i ansigtet er dels uhensigtsmæssigt, fordi det klør og generer, men for mange fylder den kosmetiske del også meget.

Hvis du gerne vil holde dit eksem i ansigtet nede, er det først og fremmest vigtigt, at du holder en god hygiejne. Der er ingen mirakelkur, men der er nogle gode tiltag, som kan gøre en forskel.

5 Gode råd mod skæleksem i ansigtet:

  1. Vask dit ansigt hver aften inden sengetid, efter sportslige aktiviteter og eventuelt også om morgenen
  2. Vask med koldt eller lunkent vand
  3. Vask dit ansigtet med en neutral sæbe
  4. Det er vigtigt, at du vasker grundigt og samtidig ikke er for voldsom, da det kan virke irriterende på huden
  5. Når du skyller ansigtet, er det vigtigt, at du sørger for at vaske al sæben væk

Når du har vasket dit ansigt, er det vigtigt, at sørge for at smøre huden med creme. Fordi skæleksem ofte opstår i fedtet hud, er det dog vigtigt ikke at bruge en creme, som er for fed. Det kan nemlig forværre tilstanden.

Prøv Face Cure fra Astion Pharma, der er en ansigtscreme mod symptomer som rødme, kløe og skællende hud.

2 produkter til pleje af skæleksem i ansigtet

Daglig pleje ved skællende hud og udslæt i ansigtet

149,95 kr

Se produkt

Skæleksem og kostvaner

Skæleksem og kostvaner kan sagtens hænge sammen, og ved at spise usundt kan man derfor forværre eller ligefrem fremkalde skæleksem.

Det vigtigste er at spise sundt og varieret, men der er også nogle særlige tiltag, man kan gøre, hvis man lider af skæleksem.

Det anbefales, at man så vidt muligt holder sig fra sukker og andre raffinerede fødevarer som eksempelvis fødevarer med store mængder mel. Mange, der lider af skæleksem, forsøger derfor at implementere gærfrie og sukkerfrie kostplaner over perioder.

Udover generelt at være opmærksom på sin kost, findes der også en række kosttilskud, som flere med skæleksem har fundet gavnlige.

  • C-vitaminer – er man i underskud af c-vitamin, kan det forværre skæleksemet. C-vitamin kan være med til at hæmme histaminfrigivelsen, som er det, der giver kløe og rødme. Har man været i underskud, vil man derfor kunne mærke en forskel, når man begynder at tage c-vitaminer.
  • Zink, B- og A-vitamin samt Silicium – Disse vitaminer har en gavnlig effekt for hud og hår. Der findes forskellige kosttilskud, som samler disse (blandt andet silica ekstra og silicia plus), som er lavet specielt til at styrke hud, hår og negle.
  • Omega 3 – Man bør spise fisk mindst én gang om ugen, men det er de færreste, der gør det. Derfor anbefales det, at man tager kosttilskuddet Omega 3, der spiller en væsentlig rolle for din generelle sundhed – og derfor også i forbindelse med sund hud.

Husråd til skæleksem

Der findes mange mere eller mindre gode husråd mod skæleksem, og på flere internetfora byder folk ind med deres personlige tips og tricks. Langt hen ad vejen handler det om at finde det, der fungerer for netop dig, når det kommer til at gøre ekstra tiltag mod skæleksem og alternativ behandling af skæleksem.

Nogle forsøger at bruge shampoo uden sulfater, da det kan være en medvirkende årsag til skæleksem, og det er generelt en god idé at være opmærksom på, om det eventuelt er noget, man selv putter i hovedbunden, der kan have irriteret huden. For andre virker det at skære ned på hårvasken eller at bruge en mildere sæbe.

Mange sværger også til at smøre hovedbunden ind i kokosolie fra tid til anden, hvilket kan hjælpe mod tørhed, mens olien indeholder antibakterielle egenskaber, der kan modvirke gærsvampen.


Behandling af skæleksem

Alt efter hvor skæleksemet opstår, er der forskellige behandlingstyper. Hvis man har skæleksem i hovedbunden, bruges en medicinsk shampoo med svampedræbende middel, der også kan have en virksom effekt på overkroppen.

Shampooen skal sidde i et par minutter, før man skyller den af. I de fleste shampooer mod skæleksem findes enten tjære, zinkpyrithion eller ketoconazol på ingredienslisten, som alle modvirker overvæksten af svamp.

På ansigtet og andre steder på kroppen anvendes i stedet en creme med svampedræbende effekt.

Lider man af skæleksem i svær grad, kan det også være aktuelt at bruge en mild binyrebarkhormoncreme over en kortere periode.

Hovedbundsserum

Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

119,95 kr

Se produkt

Shampoo til pleje ved eksem

Parfumefri shampoo til daglig vask ved eksem i hovedbunden

69,95 kr

Se produkt