Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Psoriasis – Sådan undgår du udtørring af huden

Fagligt opdateret: 12/11/2020

Psoriasis er en af de mest almindelige hudsygdomme. Desværre kan psoriasis ikke helbredes, men der er gode muligheder for både at behandle udbrud og forebygge nye udbrud. Læs med, og bliv klogere på, hvad psoriasis er og hvordan sygdommen kan behandles og forebygges.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Psoriasis rammer to til tre procent af befolkningen i Danmark. Alle kan blive ramt af psoriasis, men ofte sker det i alderen 10-30 år.

165.000 danskere lider i dag af psoriasis – hver dag får yderligere 10 danskere konstateret sygdommen. På verdensplan er langt flere end 125 millioner mennesker diagnosticeret.

Mænd og kvinder bliver lige hyppigt ramt. Det er en arvelig sygdom, men du kan sagtens være disponeret for sygdommen uden nogensinde at få et udbrud.

Du kan dog også udvikle sygdommen, selv om der ikke tidligere har været psoriasis i din familie, eller måske har sygdommen sprunget en generation over.


Hvad er symptomerne på psoriasis?

Symptomerne på psoriasis er røde, fortykkede pletter på huden, der typisk er tydeligt afgrænsede. Pletterne kan være i mange forskellige størrelser – fra bittesmå dråbeformede pletter til håndfladestore plamager.

Pletterne vil oftest være dækket af et hvidligt, glinsende skæl. De angrebne områder kan klø. Når man klør eller kradser i pletterne, begynder de let at bløde.

Meget milde tilfælde af psoriasis kan forveksles med eksem. Så har du blot en lille plet med psoriasis på ryggen, er du måske ikke selv klar over, at du har psoriasis. I den anden ende af skalaen ses svære tilfælde af psoriasis, der dækker det meste af kroppen, og hvor den angrebne er stærkt påvirket af sygdommen.


Pleje ved psoriasis på kroppen

Det hjælper på psoriasis at leve sundt, at smøre sig med creme dagligt og at få sol og varme på huden. Da det ekstra vigtigt, at du dagligt plejer huden godt med fugtighedscremer.

Vi anbefaler dig at bruge Daily Repair – 70% mod tør hud og som kan bruges ved psoriasis på kroppen. Cremen er velegnet til tør hud, hvor større hudområder skal plejes som f.eks. ved psoriasis, eksem, tørre skinneben eller fødder.

Astion Fedtcreme 70%

Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

39,95 kr

Se produkt

Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis i hårbunden ses ofte i panden, tindinger og nakke, men den kan sidde overalt.

Får man psoriasis i hovedbunden, er det typisk ikke det første og eneste sted på kroppen, man finder sygdommen. 

Hovedbundspsoriasis kan forårsage intens kløe og afskalning af hovedbundshuden. 

Psoriasis i hovedbunden nemt forveksles med skæleksem i hovedbunden, som har lignende gener og udbrud, men som ikke behandles på samme måde.

Har man udelukkende psoriasis udbrud i hovedbunden, er det vigtigt at få det bekræftet hos en læge. 

Ved psoriasis i hovedbunden er det vigtigt med daglig pleje. Scalp Cure er en hovedbundskur som plejer hovedbunden og kan bruges ved psoriasis i hovedbunden.


erfaring med Psoriasis

Psoriasis i ansigtet

Psoriasis i ansigtet er ikke så almindeligt sammenlignet med psoriasis på kroppen eller i hårbunden. Af æstetiske årsager plejer personer med ansigtspsoriasis at søge læge hurtigst muligt. 

Ansigtspsoriasis er ofte resultatet af hovedpsoriasis. Læsioner vil strække sig fra hovedbunden og kan fremstå som rødt, kløende områder.

Ansigtspsoriasis kan nogle gange påvirke øjenlågene og strækker sig lige til øjenvipper. Dette kan forårsage rødme, hævelse og skorpe i øjenlågene.

2 produkter til skællende hud

Plejer kløe og skæleksem i ansigt og hovedbund

199,95 kr

Se produkt

Psoriasis på neglene

Neglepsoriasis kan medføre et funktionelt handicap. Ramte personer kan have svært ved at samle ting op, fordi neglene er meget tykke og løsner fra fingeren.

Arbejder man med hænderne, har man risiko for at ødelægge neglene yderligere. Kontakt med irriterende stoffer og fugt kan føre til svampevækst. Det er belastende for personer med neglepsoriasis, at neglene ser så skæmmende ud.

Psoriasis behøver ikke at ramme alle fingre og tæer. Hos nogle er det kun en enkelt negl, der har tegn på psoriasis. Der findes en række lokalbehandlinger samt tabletbehandlinger til behandling af neglepsoriasis.


Klimabehandling med bade

Ved middelsvære tilfælde af psoriasis kan lokalbehandlingen med cremer, salver og lignende suppleres med tjærebade eller saltvandsbade, der har en gavnlig effekt på huden. I Danmark er der to saltvandsbade: i Mariager og på Læsø. 

Derudover kan man få klimabehandling med saltvandsbade i Det Døde Hav i Israel. Der er ingen bivirkninger forbundet med saltvandsbadning, men det er dog altid en god idé at huske og smøre dig grundigt med creme.


Behandling med tjære

Tjærebade kan man få på hospitalet, hvor man også kan få behandlinger med påsmøring af tjære. Tjære er en af de ældst kendte metoder til behandling af psoriasis. Det er en effektiv behandlingsform. Ulempen ved tjære er dog, at det lugter grimt og øger lysfølsomheden i huden.


Lysbehandling

Sol i moderate mængder har en gavnlig virkning på psoriasis. Jævnlige sol-og badeferier vil derfor være gavnlige for psoriasis-patienter. Og mange patienter oplever også, at deres sygdom bliver bedre om sommeren, hvor solen og den højere luftfugtighed har en gavnlig virkning.

I stedet for behandling i solen kan man anvende kunstigt lys i form af lysterapi, blandt andet med ultraviolet lys. Det er for mange en effektiv behandlingsform.


Systemisk behandling

Ved lokalbehandling behandler man kun det angrebne område på huden. Ved en systemisk behandling behandler man derimod hele kroppen. Det kan man gøre med tabletter eller indsprøjtninger.

Systemisk behandling bruges kun til patienter med svær og invaliderende psoriasis, da det er en skrap behandling.


Sørg for at overholde behandlingen

En stor del af behandlingen mod psoriasis skal du selv stå for derhjemme. Du skal selv smøre dig med cremer og salver efter den plan, du har fået af din læge.

Det er vigtigt for et godt behandlingsresultat, at du overholder planen. Derudover er det også med til at minimere risikoen for nye udbrud.

Desværre stopper mange psoriasis-patienter med behandlingen for deres sygdom, fordi de ikke orker at smøre sig med cremer og salver hver dag, eller fordi de ikke føler, at behandlingen virker.

Men det er vigtigt at finde en ny behandlingsform frem for helt at stoppe med behandling.


Husk cremen

Når du har psoriasis, er det vigtigt, at du smører dig med cremer mindst en gang dagligt. Hud med psoriasis bliver hurtigere tør end normal hud. Hvis huden bliver for alt for tør, kan den begynde at drysse med skæl. Det ser ikke rart ud og påvirker ens velbefindende.

Undgå lange varme bade, der virker udtørrende på huden. Og husk at smøre dig godt ind i creme, hver gang du har været i bad.

Da daglig pleje er vigtigt, anbefaler vi at bruge Daily Repair cremerne fra Astion Pharma.

Astion Fedtcreme 70%

Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

39,95 kr

Se produkt

Sollys i moderate mængder

Sollys har en gavnlig effekt på psoriasis-patienter, men det er selvfølgelig vigtigt, at du nyder solen i moderate mængder og husker at smøre dig med en god solcreme, så du ikke bliver forbrændt.

Mange psoriasis-patienter oplever en tydelig forbedring om sommeren – og desværre også en tilsvarende tydelig forværring, når det bliver efterår og vinter.

Har du mulighed for at tage på ferie i solen i løbet af vinteren, vil det selvfølgelig være godt. Men sørg derudover også for så vidt muligt at undgå frost og kulde. Pak dig godt ind, når du skal ud.

Hovedbundsserum

Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

119,95 kr

Se produkt