Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Den bedste behandling og forebyggelse af arp

Fagligt opdateret: 13/11/2020

Arp er en meget almindelig sygdom, som mange babyer får på et eller andet tidspunkt som spæde. Dog findes der gode behandlingsmuligheder, som du kan læse meget mere om her, hvor du også får gode råd til forebyggelse og bliver klogere på, hvad arp er for en lidelse.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er arp?

Arp er navnet på en hudlidelse, der er en variant af skæleksem. Arp ses hos din baby, hvor det oftest optræder i barnets hovedbund. Det er ikke en farlig hudsygdom, og den påvirker heller ikke babyens velbefindende og trivsel. Derfor skal du ikke være bekymret, hvis din baby får arp.

Arp er hverken et udtryk for, at din baby er allergisk eller har en infektion. I stedet er arp afstødte hudceller og fedt fra talgkirtlerne i huden.

Hudtilstanden er forbigående og derfor ikke en kronisk hudlidelse, som din baby ikke slipper af med igen, hvis det bliver ramt.


Hvem bliver ramt af arp?

Arp er en hyppigt forekommende hudsygdom hos spædbørn. Oplever du arp hos din baby, er du derfor langt fra alene.

Arp hos baby opstår i langt de fleste tilfælde indenfor seks uger efter fødsel. Dog kan det hos nogle vise sig helt op til, at barnet er 18 måneder.

Voksne kan også få arp. Når voksne bliver ramt, kaldes det skæleksem – og altså ikke arp. Skæleksem går også under navnet seboroisk eksem, og op mod 5 % af voksne har en eller anden form for skæleksem. Dog er det blandt voksne oftest mænd, der bliver ramt.


Hvorfor får baby arp?

Den helt præcise årsag til, hvorfor nogle babyer udvikler arp, mens andre ikke gør, kendes endnu ikke. Dog ved man, at arp skyldes en overproduktion af fedt og afstødte hudceller. Men grunden til overproduktionen er altså uvis.

En af grundene skal formentligt findes i, at din babys talgkirtler er påvirket fra dine hormoner. Det kan have indflydelse på overproduktionen. Ét er dog sikkert: Arp skyldes ikke mangelfuld hygiejne, og det kan heller ikke smitte hverken dig eller andre i familien.


Arp symptomer – hvordan ser det ud?

Arp har nogle helt karakteristiske kendetegn, som du kan holde øje med, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din baby har fået arp.

Skællende eksem

Hudeksemet viser sig som rødlige eller gulbrunlige skæl af døde hudceller og talg fra hudens kirtler. Den fedtede skæl af døde hudceller samler sig ofte som tykke flager, der kan sidde over hele hovedbunden eller på mindre afgrænsede områder ved hårgrænsen og ned i ansigtet.

Lugtgener fra din baby

Arp kendes først og fremmest på sit fedtede udseende. Men et symptom kan også være lugtgener. Arp kan lugte en smule, og mange beskriver lugten som en smule fad.

Kløe og ubehag

Selvom arp ikke er farligt for din baby, kan det hos få børn give kløe og ubehag. I langt de fleste tilfælde generer udslættet ikke din baby, som slet ikke viser tegn på ubehag.


Hvor kan arp opstå?

Arp kan opstå flere forskellige steder på din babys krop. Derfor skal du være opmærksom på flere områder på din baby.

Arp i hovedbunden

Arp i din babys hovedbund er en af de mest almindelige steder, hvor arp viser sig. Arp i hovedbunden viser sig som fedtet gulbrunligt skæl.

Det skællende udslæt kan dække hele hovedbunden eller enkelte områder i barnets hårbund.

Arp i panden

Selvom arp oftest viser sig i babys hovedbund, kan det sprede sig til pande og øjenbryn. Her viser det sig på samme måde som i hovedbunden ved sin karakteristiske gulbrunlige farve, der kan minde om ørevoks.

I panden er arpen endnu mere tydelig, da det er lettere at få øje på de fedtede skæl her.

Arp i ansigtet

På samme måde som arp kan sprede sig til pande, kan det også sprede sig til andre dele af ansigtet og bag ørene.

Præcis som ved de andre placeringer er det også gul eller brunlig fedtet skæl, der afslører, at din baby har arp i ansigtet.


Behandling af arp hos babyer

Behandling af arp er nødvendigt for, at din baby bliver fri for det skællende eksem på huden. Behandler du ikke din baby for arp, går det ikke væk af sig selv – heller ikke selvom du forsøger at vaske det af, når du bader din baby.

Fjerner du ikke arplaget, vil det efterhånden sætte sig til et tyk gulligt lag, som holder ekstra meget på kropsvarmen, og det bliver ubehageligt for din baby.

Arp kan behandles med særlige arpmidler, der er specielt udviklet til behandling af arp. Eksempelvis kan du få et serum, som du sprøjter i hovedbunden på din baby – serummet virker derefter ved at opløse arpen.

Specifikke arpmidler kan du købe på apoteket. Men du kan også gøre en del for effektivt at selvbehandle arp hos din baby.

Hovedbundsserum

Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

119,95 kr

Se produkt

Arp behandling – sådan behandler du selv

Det kan være fristende at fjerne arp med en negl eller en kam. Men gør du det, vil du skrabe for mange hudlag med af – og så vil din babys hud blive rød, øm og irriteret.

I stedet gælder det om at opløse de fedtede skæl, præcis som de specialudviklede arpmidler har til formål.

Opløs med olie eller creme

Arp sidder godt fast på babys hud, og derfor er den bedste behandling at opløse det fedtede skællag med en god fed creme eller babyolie.

Brug eksempelvis Astion Pharma Face Cure, der tilfører fugt og lindrer huden, samtidig med at den hjælper med at genopbygge hudens naturlige forsvarsbarriere.

Suppler gerne med Daily Repair, der er en fed og fugtgivende creme, som kan hjælpe med at blødgøre og opløse huden og dermed arpen. Smør et generøst lag creme på det angrebne område, og lad det sidde i et par timer.

Gnub af med en tættekam eller blød børste

Når cremen eller olien har fået lov at virke, og de aktive nærende fedtstoffer har opløst arpen, kan du med en tættekam eller blød babybørste forsigtigt skubbe arpen væk fra huden.

Astion Face Cure ansigtscreme

Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

89,95 kr

Se produkt

Brug en god hovedbundskur til baby

Astion Pharma Scalp Cure er en nænsom kur til hovedbunden, som blidt plejer og lindrer skællende og tør hud, samtidig med at din babys naturlige hudbarriere styrkes og genoprettes.

Den tilfører fugt og er dermed god til at berolige en tør hovedbund. Kuren indeholder den patenterede ingrediens Dermadexin®, der lægger en beskyttende hinde over den irriterede hovedbund.

Påfør kuren i din babys tørre hovedbund og massér den blidt ind i. Kuren skal ikke skylles ud igen. Gentag behandlingen over flere gange for at komme arpen til livs. Det er ikke nok med en enkelt omgang.

Hovedbundsserum

Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

119,95 kr

Se produkt

Hvornår skal du tage din baby til læge?

Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt det er arp eller en anden form for eksem, din baby er blevet ramt af, er det altid en god idé at søge læge.

Spreder arpen sig samtidig fra hovedbunden og til ansigt og bag øre, er det også en god idé at lade din læge kigge på det. I det tilfælde kan det kræve en anden form for behandling, som lægen kan hjælpe dig med at finde frem til.


Forebyggelse af arp – hvordan holder du din baby fri for arp?

Den allerbedste måde at behandle arp på er ganske enkelt at forebygge, at din baby overhovedet bliver ramt af det skællende udslæt.

Det gør du bedst ved at øge og stimulere blodcirkulationen – særligt i hovedbunden på din baby. Masserer du blidt dit barns hovedbund med en blød børste, et håndklæde eller en tættekam, vil blodcirkulationen øges markant.

Vær ekstra opmærksom på den bløde plet i din babys hovedbund. Det betyder dog ikke, at du ikke kan massere her, så længe du gør det forsigtigt.


FAQ

Hvad er arp?

Arp er en form for skæleksem, som rammer mange babyer i de første uger efter fødslen med fedtede og gulbrunlige skæl – særligt i hovedbunden.

Er arp farligt?

Arp er ikke farligt, ligesom det heller ikke smitter. Alligevel kræver hudtilstanden behandling for at komme arpen til livs, så det ikke danner et tykt lag på huden.

Hvorfor får man arp?

Hvorfor nogle børn udvikler arp, mens andre babyer ikke gør, er endnu uvist. Dog menes det at have tilknytning til, at babyens talgkirtler påvirkes af moderens hormoner. Det har intet med dårlig hygiejne at gøre.

Hvornår får babyer arp?

Babyer udvikler typisk arp inden for de første seks leveuger. Men i nogle tilfælde ses arp også hos børn helt op til 18-måneders alderen.

Skal man fjerne arp?

Det er en god idé at fjerne arp hos din baby. Dels fordi det kan se snusket ud, men i højere grad fordi arpen kan udvikle sig til et tykt lag, der øger kropstemperaturen og skaber ubehag hos din baby.

Hvordan behandler man arp?

Arp behandles mest effektivt ved at opløse skællene med en babyolie eller en fed creme. Creme eller olie sidder på det ramte område i ca. 2 timer, hvorefter arpen kan gnubbes forsigtigt af med en blød børste eller tættekam.

Hvordan forebygger man arp?

For at undgå og forebygge arp anbefales det, at du masserer din babys hovedbund med et håndklæde eller en blød babybørste. På den måde stimulerer du blodcirkulationen, hvilket mindsker risikoen for dannelse af arp.