Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Klør det i hovedbunden? Sådan behandler du tør og kløende hovedbund

Fagligt opdateret: 24/4/2024

Der kan være mange forskellige årsager til, at det klør i hovedbunden, og det kan være svært at finde ud af, hvad der præcis ligger til grund. Kløende hovedbund skyldes primært tør hovedbund, men det kan også skyldes eksem, psoriasis eller skæl.

For at komme den kløende hovedbund til livs, skal man først og fremmest vide, hvilke faktorer der kan have udløst kløen. Herunder kan du læse om de typiske årsager til kløende hovedbund, samt hvilke behandlinger der findes.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Fakta: De 7 mest udbredte årsager til kløende hovedbund

 1. Tør hovedbund
 2. Skæl i hovedbunden
 3. Psoriasis i hovedbunden
 4. Skæleksem (seboroisk dermatitis)
 5. Lus
 6. Kontakteksem/Allergi
 7. Stress

Kløende hovedbund kan have mange baggrunde, men de ovenstående er de mest almindelige årsager til, at det klør.

I denne artikel kan du læse og se video om de forskellige lidelser, herunder hvad det er, hvorfor man får det, og hvilke behandlingsmuligheder man har.

Hovedbundsserum

Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

119,95 kr

Se produkt

Shampoo til pleje ved eksem

Parfumefri shampoo til daglig vask ved eksem i hovedbunden

69,95 kr

Se produkt

Hvad er kløende hovedbund?

Kløe i hovedbund er en hudlidelse, som er meget udbredt, og derfor vil langt størstedelen af alle mennesker på et tidspunkt i deres liv opleve at have en kløende og irriteret hovedbund.

Kløe i hovedbund kan skyldes mange forskellige faktorer, og det er ydermere vigtigt at være opmærksom på, at kløen i sig selv ikke er en sygdom, men derimod et symptom. Så selvom det kan være svært at finde den direkte årsag, er det vigtigt at finde den bagvedliggende årsag til kløen.

Derfor bør man først og fremmest kortlægge sine symptomer, så man kan finde den egentlige grund til kløen. Derefter kan man finde den rigtige og mest effektive behandling.

Vi kan alle fra tid til anden opleve kløende hovedbund, og kløen kan variere fra en altoverskyggende og stærkt ubehagelig kløe, der kan være umulig at ignorere, til en let kløe, der går lige så hurtigt over, som den kom.

Man skal dog være påpasselige med at lindre kløen ved at klø og kradse, da dette kan føre til, at man kradser hul og derved laver et sår, hvor bakterier og infektioner har lettere adgang.

Oplever du derfor en kløende eller irriteret hovedbund, er det vigtigt, at du finder den bagvedliggende årsag, så du efterfølgende kan behandle tilstanden.Hvem får typisk kløende hovedbund?

Der er som udgangspunkt ikke nogen, som er mere tilbøjelig end andre til at få kløe i hovedbunden. Kløe kan dog skyldes diverse hudlidelser, hvorfor disse lidelser i højere grad rammer nogle grupper frem for andre.

Herunder gennemgår vi de syv mest typiske årsager til, at hovedbunden klør. Du kan også her kan læse om, hvem der rammes.

Overordnet kan det dog siges, at stort set alle på et tidspunkt i deres liv vil opleve kløe i hovedbunden i større eller mindre grad.

Josephines ældste søn på 4 år havde kløende eksem, hvilket påvirkede hele familien


Hvorfor får man kløende hovedbund?

Vores hovedbund er ligesom resten af huden på kroppen følsom over for både irritationer og infektioner, og derfor kan der nemt opstår kløe. Tør hud er den mest udbredte årsag til irriteret og kløende hovedbund, men andre hudlidelser såsom psoriasis kan også sprede sig til hovedbunden.

Herunder kan du se oversigt over de mest udbredte årsager til kløende hovedbund.

Gå direkte til: Sådan behandler du tør og kløende hovedbund

Video: Behandling af kløende hovedbund

De 7 mest almindelige årsager til kløe i hovedbunden:

1. Tør hovedbund

I langt de fleste tilfælde, hvor hovedbunden er irriteret og klør, skyldes det, at hovedbunden er tør. Tør hovedbund opstår, fordi talgkirtlerne i huden ikke producerer tilstrækkeligt med fedtstoffer til hovedbunden, og som konsekvens heraf krediterer hovedbunden med tør, kløende og irriteret hud.

Symptomer på tør hovedbund kan være:

 • Kløe
 • Løse hudflager
 • I visse tilfælde revner i huden

Kolde klimaer og vekslen mellem varme og kulde kan resultere i tør og kløende hovedbund, hvorfor det er vigtigt at bruge hue om vinteren for at beskytte hovedbunden.

Mange tror fejlagtigt, at skæl og tør hovedbund er det samme, men det er det ikke. De to tilstande kan minde om hinanden, men hvis du lider af kløende hovedbund og hvide flager, er det ikke nødvendigvis skæl, men derimod tør hovedbund – og skal derfor behandles som det. Behandler man tør hovedbund mod skæl, vil tilstanden i stedet forværres.

2. Skæl i hovedbunden

Skæl er et meget almindeligt problem, som rigtig mange døjer med, men selvom skæl godt kan forårsage kløe, rødme og irritation i hovedbunden, er det faktisk sjældent, at det er skæl, der er grunden til kløen.

Op mod hver femte dansker vil på et tidspunkt i deres liv opleve at have skæl i hovedbunden, som i langt de fleste tilfælde rammer mænd frem for kvinder.

Grunden til dette er, at det mandlige kønshormon (testosteron) stimulerer produktion af talg, som dermed giver ideelle vækstbetingelser for en svamp der er den hyppigste årsag til skæl. Skæl er hverken farligt eller smittende – dermed ikke sagt, at det ikke kan være til gene.

Årsager til skæl kan blandt andet være:

 • Skæleksem
 • Ubalance i hovedbunden
 • Stress
 • Nedsat immunforsvar
 • Penicillin-behandling
 • Hormonelle forandringer

Skæl i hovedbunden kan behandles med skælshampoo, creme og/eller tabletter. Har du problemer med skæl og irriteret hovedbund, kan du med fordel anvende Scalp Cure fra AstionParma. Astion Scalp Cure indeholder den patenterede aktive ingrediens Dermadexin®.

Sådan kender du forskel på tør hovedbund og skæl:

Skæl og tør hovedbund kan minde meget om hinanden, men en god huskeregel er, at skæl ofte er mere fedtet, da skæl skyldes overproduktion af talg, mens tør hovedbund skyldes en underproduktion af samme. Ved tør hovedbund vil drysset ligne hvide, snefnug, mens skæl er kendetegnet ved typisk at drysse i større flager, som også er mere gullige i farven.

3. Psoriasis i hovedbunden

Hvis hovedbunden klør, kan dette også skyldes psoriasis, som har bredt sig til hovedbunden. Psoriasis er en velkendt lidelse, som mange danskere lider af.

Sådan genkender du psoriasis i hovedbunden:

 • Irritation
 • Kløe
 • Røde udslæt
 • Fortykket hud efterfulgt af skællende hud

Psoriasis kan nemt forveksles med skæleksem (seboroisk dermatitis), da symptomerne i høj grad minder om hinanden. Det er dog vigtigt at finde ud af, hvilken de to, der er tale om, da behandlingen er forskellig fra lidelse til lidelse.

Psoriasis er en kronisk sygdom, men der findes behandlinger, der kan holde symptomerne nede.

Derudover er der en række faktorer, som kan fremkalde og forværre lidelsen, som man bør undgå, for at holde psoriasis-udbrud nede:

 • Stress
 • Alkohol
 • Rygning
 • Overvægt

Som supplement til lægens ellers foreskrevne behandling kan du anvende Astion Scalp Cure som virker mod kløe, skæl og irritation i hovedbunden, som alle kan være symptomer på psoriasis.

4. Skæleksem (seboroisk dermatitis)

Skæleksem er en hudsygdom, der forårsager rødme, kløe og afskalning. Skæleksem kan man få overalt på kroppen, hvor der er talgkirtler, herunder hovedbunden, hvor det også hedder skæl.

Skæleksem skyldes, at en ellers naturligt forekommende gærsvamp begynder at overproducere, hvilket resulterer i symptomer som:

 • Skældannelse, der drysser
 • Fedtede, gullige skæl
 • Kløe
 • Rødme og generel irritation i hovedbunden

Der findes forskellige former for behandlingen af skæleksem. Astion Face Cure anvendes ved seboroisk dermatit/skæleksem. Astion Face Cure er testet i flere kliniske undersøgelser og indeholder det patenterede aktive indholdsstof Dermadexin®.

Derudover kan du også bruge Scalp Cure fra AstionPharma mod blandt andet symptomer på skæleksem.

I svære tilfælde kan det være nødvendigt at anvende binyrebarkhormon i behandlingen. Dog skal du være opmærksom på at ved langvarig, systemisk brug af de kraftigste binyrebarkhormoner, vil der ofte medføre alvorlige bivirkninger.

5. Lus

En anden meget almindelig årsag til kløe i hovedbunden er lus. Stort set alle mennesker vil på et tidspunkt i deres liv have de små væsener boende i hovedbunden, men heldigvis er behandlingen hurtigt og nemt overstået.

Lus ses oftest hos små børn, og det spreder sig via kontakt.

Symptomer på lus:

 • Kløe
 • Eventuelt rødme efter bid
 • Ved at kigge nærmere på hovedbunden, vil du kunne se lusene (og eventuelle æg)

Hvis du en mistanke om, at din kløende hovedbund skyldes lus, bør du gøre soveværelset rent, skifte sengetøj og pudebetræk samt vaske eventuelle tæpper. Lus spreder sig meget let, så det er vigtigt, at du får gjort rent og kommer af med dem.

Derudover bør du selvfølgelig kæmme dig selv for lus og anvende en luseshampoo. Her anbefaler vi produkterne fra Australian Bodycare som indeholder den 100% Naturlige Tea Tree Oil. Gennemgå også dem, du bor sammen med.

6. Kontakteksem/Allergi

Kontakteksem kan give kløe i hovedbunden, som skyldes irritation grundet en allergisk reaktion. Kontakteksem skyldes som regel, at man bruger nogle hårplejeprodukter, som irriterer hovedbunden, og det er derfor også typisk kvinder, som lider af kontakteksem i hovedbunden.

Symptomer på allergisk kontakteksem i hovedbunden:

 • Kløe
 • Rødme
 • Stram og/eller irriteret hovedbund
 • Eventuelt let skæl

Kontakteksem kan undgås ved at gå udenom de produkter, som hovedbunden reagerer kritisk på. Overvej derfor om den shampoo, du bruger, er den rette for dig.

Derudover er det vigtigt, at du sørger for at få skyllet al shampooen ud af dit hår, da shampoorester kan forårsage kløe og irritation.

7. Stress

Kløe generelt samt kløe i hovedbunden kan også være et tegn på stress, fordi kroppens immunforsvar ved stress nedsættes. Hvis der derfor ikke umiddelbart er anden grund til kløen, kan det skyldes stress.

Stress kan ligeledes være med at forværre nogle af de andre tilstande, og eksempelvis skæleksem og psoriasis forværres ved stress.

Kan man tabe håret ved kløende hovedbund?

Det korte svar er ja; man kan lide af hårtab ved kløende hovedbund. Det er dog i meget sjældne tilfælde, at det sker. Årsagen til at man mister håret i denne forbindelse er, at der kan opstå en betændelsestilstand omkring hårsækkene i hovedbunden, en svampeinfektion, skæleksem eller psoriasis, som alle kan medføre hårtab.

En anden årsag til hårtab i forbindelse med kløende hovedbund kan være, at man har brugt for skrappe shampooer, at man har farvet sit hår (for meget), brugt extensions, stylingprodukter eller glattejern, som har skadet håret, som derefter simpelthen knækker af. Alle disse kan medføre, at hovedbunden bliver irriteret, begynder og klø. I værste fald kan man opleve pletvis hårtab.


Gode råd og forebyggelse mod kløende hovedbund

For at kunne behandle og forebygge kløe i hovedbunden er det alfa og omega, at man kender årsagen bag. Der er dog alligevel en række gode råd og forholdsregler, som kan være gode at inkorporere i sin daglige rutine, hvis man har tendens til tør, sart eller irriteret hud og hovedbund.

5 gode råd mod tør og kløende hovedbund:

 1. Vælg en naturlig shampoo med naturlige, plejende ingredienser
 2. Vælg en shampoo uden kemikalier og sulfater
 3. Invester i en fugtgivende creme og brug Scalp Cure fra AstionPharma til hovedbunden, som masseres ind i hovedbunden jævnligt
 4. Brug kokosolie til at pleje tør hovedbund (som desuden også er godt for håret)
 5. Sørg for at spise sundt og varieret, drikke masser af vand og dyrke regelmæssig motion

Hvis ikke disse tiltag forbedrer hovedbundens tilstand, bør du søge læge, som kan hjælpe dig med at finde den rette fremtidige behandling.

Find mere information her:

Hovedbundsserum

Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

119,95 kr

Se produkt

Shampoo til pleje ved eksem

Parfumefri shampoo til daglig vask ved eksem i hovedbunden

69,95 kr

Se produkt