Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Skæl og eksem i hovedbunden – Behandling af kløe

Fagligt opdateret: 24/4/2024

Eksem og udslæt i hovedbunden kan skyldes mange forskellige årsager. Blandt de hyppigste er svampeinfektioner, hovedlus, psoriasis eller eksem (skæleksem eller kontakteksem).

Behandlingen afhænger af, hvilken sygdom der er tale om. Ved skæleksem består behandlingen af en shampoo med svampedræbende midler. Hvis der ikke umiddelbart kan findes en årsag, kan lægen hjælpe med at stille en diagnose og derefter bestemme behandling.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er eksem i hovedbunden?

Udslæt i hovedbunden kan skyldes mange forskellige årsager, hvoraf de hyppigste er:

 • Infektioner med bakterier eller svampe og såkaldte infestationer (hovedlus)
 • Eksem – enten seboroisk eksem (skæleksem) eller kontakteksem
 • Neurodermatitis, som er en kløende eksem tilstand, der blandt andet kan opstå i hovedbunden


Akutte forandringer kan skyldes lus

Ved akutte, nyopståede forandringer med kløe hos en, som ikke tidligere har haft problemer med eksempelvis eksem, er der stor sandsynlighed for, at kløen skyldes angreb af hovedlus. Diagnosen bekræftes via påvisning af lus, hvorefter man nemt kan udføre behandling med kæmning og luseshampoo derhjemme.

Kløe uden grund kan udvikle sig til hudsygdom

Neurodermatitis er en reaktion i huden, der opstår ved vedvarende kløe. Der findes ingen kendt hudsygdom til grund for denne tilstand. Tilstanden udvikler sig over tid og findes typisk i nakken hos kvinder og skinnebenet hos mænd.

Skæleksem er en af de mest udbredte eksemformer

Skæleksem er en meget almindelig hudsygdom, som kan ramme alle. Skæleksem giver rødme, kløe og skældannelse i hovedbunden. Skæleksem kan forveksles med psoriasis, som giver nogle af de samme symptomer.

Er der tale om psoriasis, vil denne dog ofte også optræde andre steder på kroppen i en mildere form (eksempelvis på albuer, knæ, hænder eller fødder).

Kløe i hovedbund kan skyldes kontakteksem

Hvis du oplever kløe i hovedbunden, kan det også skyldes, at din hovedbund har været i kontakt med noget, den enten er allergisk overfor eller som har irriteret den. Dette kan skyldes hårkosmetik såsom stylingprodukter, men også brug af en shampoo eller balsam, som du ikke kan tåle. Læs mere om kontakteksem her.

Gå direkte til: Behandling af eksem i hovedbunden


Hvordan ser eksem i hovedbunden ud?

Alt efter, hvilken tilstand, der har forårsaget skæl, eksem eller kløe i din hovedbund, er der forskel på, hvordan det ser ud, og hvilke symptomer der er.

Seboroisk eksem

 • Skællende, kronisk eksem, der rammer hudområder med mange talgkirtler
 • Spædbørn får seboroisk eksem i hårbunden og i bleregionen
 • Teenagere og voksne får især eksem ved næsefløje, langs øjenvipper, i øjenbrynene og i hårbunden
 • Ved seboroisk eksem vil man opleve en unormal mængde af skæl i hårbunden, som kan være et udtryk for overvækst af svampen pityrosprum ovale

Allergisk kontakteksem

 • Allergisk kontakteksem er en betændelsestilstand, der findes i hudens øverste lag, som udløses af et allergifremkaldende stof (allergen)
 • Akutte symptomer på allergisk kontakteksem er kløe, rødme og hævelse. Hævelsen vil ofte sidde omkring øjnene, idet huden i hårbunden er bundet stramt ned til underhuden, og der derfor ikke er plads til hævelsen der. Senere vil der følge skældannelse. Kan dog også give eksem i nakken, knopper i nakken og eventuelt udslæt bag øret

Psoriasis

 • De første tegn på psoriasis vil ofte opstå i hovedbunden
 • De hyppigste steder for udbrud af psoriasis er hårbund, albuer og knæ. Til tider ses også negleforandringer
 • Psoriasis giver skarpt afgrænsede, røde områder, der er dækket af tykke, stearinlignende delvist fastsiddende skæl

Hovedbundsserum

Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

119,95 kr

Se produkt

Shampoo til pleje ved eksem

Parfumefri shampoo til daglig vask ved eksem i hovedbunden

69,95 kr

Se produkt

 

Symptomer på eksem i hovedbunden

Eksem er en meget almindelig hudlidelse, som mange lider af. Man kan have eksem over hele kroppen og derfor også i hovedbunden. Eksem viser sig generelt ved, at huden bliver rød, irriteret og kløende. I nogle tilfælde kan man også opleve hævelser. Senere kan man opleve, at huden bliver tør og skællende.

Eftersom der findes flere forskellige former for eksem, der kan ramme en i hovedbunden, er det altid en god idé at gå til lægen, hvis man har spottet nogle af de tidlige symptomer.

Vær opmærksom, hvis du oplever et eller flere af følgende symptomer i hovedbunden:

 • Rødme
 • Kløe
 • Hævelse
 • Irritation
 • Skæl
 • Tørhed

Eksem kan i nogle tilfælde godt gå væk af sig selv, og mange vil opleve, at det mildnes og i nogle tilfælde helt går væk om sommeren, mens det forværres om vinteren.

Selvom mange mennesker fra tid til anden kan opleve eksem i hovedbunden, er det ikke noget, der smitter. Eksem smitter ikke, men det kan lus til gengæld gøre.

Hvis du har opdaget, at det er lus, der skyldes kløen i hovedbunden, bør du straks gå i behandling (kæmning og lusekur/-shampoo) og sørge for ikke at dele hue/tøj med andre mennesker.

Skæleksem i hovedbunden kan kendes på følgende symptomer:

  • Rødlig hud, som er dækket med flager og sølvfarvede skæl
  • Hudflager (skæl), som hænger delvist fast i håret
  • Blakket, sølvfarvet skæl eller tykke skorper i hovedbunden
  • Eksem, der kan strække sig ud over hårkanten eller ses andre steder på kroppen
  • Kløe, ømhed og i visse tilfælde smerter i hovedbunden
  • Rødlig hud dækket med fedtede hvide eller gullige skæl
  • Hudflager og skæl med skorpe på hovedbunden, som let kan fjernes

  Hårtab på grund af eksem i hovedbunden

  Skæl er et symptom på en irriteret hovedbund og skyldes, at huden på grund af forøget svampevækst afstødes hurtigere end normalt. Hvis man lider af skæl i mild grad ses skællene som små, hvide flager, mens sværere grad af skæl giver stærk kløe og sidder godt fast i hovedbunden.

  Skæleksem kan dog være årsag til noget, der især for kvinder, måske er endnu værre end skæl og kløe – nemlig hårtab.

  Skæleksem kan risikere at dræbe hårsækkene, hvilket får hårene til at falde ud. Selvom kvinder sjældent mister alt håret, kan sygdom, stress, graviditet og i nogle tilfælde eksem i hovedbunden forårsagde hårtab. Hårtab er dog meget sjældent en kronisk tilstand, og for langt de fleste vil håret vokse ud igen inden for en til seks måneder.

  Hvis man gerne vil fremskynde processen lidt, findes der forskellige ekstrakter, der kan stimulere hårets kvalitet, struktur og volumen.

  Derudover findes der en række gode råd, som man kan begynde at tilføje sin rutine, der kan modvirke eventuelt hårtab i forbindelse med skæl og eksem i hovedbunden.


  Hvad kan man selv gøre?

  Skæl og eksem i hovedbunden er et tegn på en irriteret hovedbund, hvilket skyldes, at huden på grund af en forøget svampevækst afstødes hurtigere end normalt.

  Skæl er en bred betegnelse og omfatter alt fra svampe-skæl til skæleksem og svær psoriasis. De forskellige typer af skæl skyldes forskellige årsager; nogle er arvelige, mens andre skyldes en uren hovedbund og dårlig kost.

  Huskeregel om at føntørre håret

  Det er en god idé altid at føntørre sit hår, til det er tørt, da en fugtig hovedbund er ren slaraffenland for svampeinfektioner.

  Du må dog aldrig føntørre dit hår helt tørt, da det kan udtørre hår og hovedbund i en sådan grad, at hovedbunden overkompenserer ved at producere talg, hvilket igen danner grundlag for en svampeinfektion.

  Prøv i stedet at semi-føntørre dit hår med lunken luft og undgå styling-produkter, der kan lukke din hovedbund inde. Vær særligt opmærksom på voks, der kan gøre, at din hovedbund ikke kan ånde. Hvis man eksempelvis bruger kasket hver dag, kan dette også være med til at forværre problemet.

  Det er dog vigtigt, at man sørger for at finde ud af, hvad der har forårsaget skæl og eksem, da det ikke altid er en forbigående tilstand. Eksem og psoriasis skal nemlig behandles med lægemidler.

  Det er dog altid vigtigt, at man holder håret og hovedbunden sund og ren.

  Shampoo mod eksem i hovedbunden

  Den vigtigste del af behandlingen i kampen mod eksem og skæl i hovedbunden er en svampedræbende shampoo. Shampooen anvendes som en kur i en periode, indtil svampeinfektionen er væk.

  Hvis du har symptomer på skæleksem eller eksem i hovedbunden, bør du altid søge læge, som kan være behjælpelig med din videre behandling.

  Prøv Scalp Cure fra Astion Pharma, der er en hovedbundskur mod skæl og irriteret hovedbund og målrettet problemer som kløe, irritation og skæl.

  Kostråd mod eksem i hovedbunden

  Eksem i hovedbunden kan være en konsekvens af dårlig kost. Derfor er det altid vigtigt at sørge for, at man får en sund og varieret kost. Det giver i sidste ende kroppen et bedre immunforsvar, som bedre kan holde eksempelvis skæl og eksem på afstand.

  Det gode i forbindelse med kost er for så vidt muligt at undgå junkfood og i stedet forsøge at opbygge nogle gode, sunde rutiner og kostvaner.

  Det kan også være en god idé at tage kosttilskud som eksempelvis Omega 3 (de færreste af os får den fisk, vi burde), og det er ydermere generelt anbefalet, at man implementerer et godt multivitamin i sin daglige rutine. For at styrke hår, hud og negle kan man også tage Silica-kosttilskud.


  Behandling og forebyggelse af eksem i hovedbunden

  Skæleksem behandles først og fremmest ved hjælp af en svampedræbende shampoo, men derudover kan man også følge de ovenstående gode råd mod eksem i hovedbunden.

  Derudover kan man også forsøge sig frem med medikamenter, der kan modvirke en tør og irriteret hovedbund, eftersom dette nemt udmønter sig i eksem og skæl.

  En god huskeregel at holde sig fra parfumerede produkter, da dette kan irriteret hovedbunden yderlige. Forsøg derfor at holde dig til neutrale og parfumefri produkter.

  Hvis du har tendens til tør, irriteret eller skællende hovedbund, bør du derfor gå efter en neutral og parfumefri shampoo, der er lavet specielt til at modvirke skæl i hovedbunden.

  Man kan ligeledes få shampoo med svampedræbende effekt i håndkøb, hvor du blandt andet kan prøve Scalp Cure fra Astion Pharma.


   Find mere information her:

  Hovedbundsserum

  Pleje ved eksem, psoriasis og kløende, skællende hovedbund

  119,95 kr

  Se produkt

  Shampoo til pleje ved eksem

  Parfumefri shampoo til daglig vask ved eksem i hovedbunden

  69,95 kr

  Se produkt