Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Døjer du med eksem og udslæt i ansigtet? Sådan behandles det bedst

Fagligt opdateret: 27/9/2022

Eksem og udslæt i ansigtet er en meget udbredt hudlidelse blandt mange danskere. Det gælder både mænd og kvinder, der dagligt generes af de irriterende gener, det kan give. Men der er gode muligheder for at behandle effektivt – hvordan du bedst gør det, finder du ud af her, hvor du samtidig får et nøje indblik i, hvorfor du får eksem i ansigtet.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er eksem i ansigtet?

Eksem og udslæt i ansigtet er en tilstand, som hver dag er til stor gene for et stort antal danskere. Mere end 10 % af befolkningen lider af en eller type af eksem, og en stor del af dem vil opleve eksem i ansigtet.

Eksem er en hudlidelse, der giver kløe, og som kan udvikle sig overalt på din krop – og altså også som eksem i dit ansigt. Huden forandrer sig, bliver ofte rød og irriteret, måske endda hævet og med revner og afskalninger.

Eksemet betyder ofte, at huden rammes af en inflammation, hvor den yderste barriere nedbrydes. Det kaldes i faglige termer for dermatitis.

Huden i ansigtet er i forvejen mere sart end mange andre steder på kroppen, og derfor er eksem i dette område både generende, ligesom det kan påvirke dit sociale liv negativt. Ansigtshuden bliver irriteret og betændt, og det kan medføre smerter og ikke mindst være kosmetisk skæmmende.

Hvilke former for eksem kan du have ansigtet?

Eksem i ansigtet kan vise sig som forskellige former for udslæt. De adskiller sig på forskellige områder, men fælles for dem er, at de kan opstå i ansigtshuden.

Kontakteksem

Kontakteksem opstår på grund af en inflammatorisk tilstand i huden. Det kan enten forekomme som allergisk eksem eller irritativt eksem. Ofte er kontakteksemet af irritativ karakter – det vil sige, at huden er blevet påvirket af lokalirriterende faktorer.

Kontakteksem kan optræde overalt i ansigtet og kan opstå på baggrund af kosmetik, ansigtscremer, hårfarve eller andre produkter, der er har været i kontakt med ansigtshuden. Samtidig kan planteallergener, som findes i luften, fremkalde eksem i ansigtet.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en kronisk hudsygdom, der ikke kan kureres, men kun behandles og lindres. Tilstanden optræder i 80-90 % af tilfældene allerede inden, at børnene når skolealderen. Derfor kaldes den også ofte for børneeksem.

Denne form for eksem udvikler sig derfor typisk på børn, hvor den særligt forekommer på kinder. Dog kan voksne også få atopisk eksem i ansigtet – her viser den sig oftest i hoved og nakke.

Seboroisk eksem

Seboroisk eksem er et andet navn for skæleksem. Denne form for eksem er en af de mest udbredte eksemtyper og er ofte kronisk. I ansigtet ses skæleksem oftest ved næsefløjen, mellem øjenbrynene og i midten af øjenbrynene, langs øjenvipper og i hårbund.

Seboroisk eksem ses typisk hos mange spædbørn – tilstanden kaldes dog her for arp og viser sig som gulbrunlige fedtede skæl, særligt i barnets hovedbund.

Øreeksem

Øreeksem er, som navnet antyder, en form for eksem, der optræder på huden i øret. Det kan både være til gene for børn og voksne i alle aldre. Ligesom andre steder i ansigt og på hud vil en eksemramt hud i øret være mere sårbar, fordi den naturlige barriere nedbrydes.

Det betyder, at der lettere opstår infektioner i huden, og det kan i mange tilfælde føre en betændelse i øregangen med sig.

Rosacea

Rosacea er en form for eksem, der viser sig som røde områder specielt midt i ansigtet. Særligt kinder, næse og huden mellem øjenbrynene er udsatte.

Eksemet udvikler sig oftest, når du er 30-40 år. Hudtilstanden blusser yderligere op ved indtagelse af krydret mad og alkohol.

Soleksem

Soleksem opstår som følge af solens stråler. Eksemet kan opstå i ansigtet og på décolleté, selvom du kun har opholdt dig ganske kort tid i solen.

Det er særligt om foråret, at soleksem er udbredt, da en lys skandinavisk hud endnu ikke har vænnet sig til UV-strålerne efter en lang og mørk vinter. Du kan beskytte dig med solcreme eller beskytte ansigtshuden med en bredskygget hat.


Erfaring eksem og udslæt i ansigtet

Hvorfor får man eksem i ansigtet?

Der kan være flere årsager til, at du udvikler eksem i ansigtet, men det kan nogle gange være svært helt at definere, hvorfor nogle får eksem, mens andre ikke gør. Dog er der nogle faktorer, der går igen.

Betændelse i huden

Eksem i ansigtet er udtryk for, at der er opstået en betændelsestilstand i huden. Hudbarrieren nedbrydes på grund af en inflammation i huden, som gør huden sårbar og sart overfor angreb.

En tilstand af betændelse i huden kan komme fra ydre påvirkninger som eksempelvis allergifremkaldende stoffer eller lokalirriterende stoffer.

Arvelige faktorer

Særligt atopisk eksem er en arvelig hudsygdom. Det skønnes, at op mod 70 % af tilfældene skyldes arvelighed.

Det vil sige, at hvis en af dine forældre har en anden atopisk sygdom – eksempelvis astma, allergi eller høfeber – så har du 60 % risiko for at udvikle atopisk eksem. Har begge dine forældre det derimod, øges risikoen til hele 80 %.

Manglende fedtstof

Hvis din hud mangler fedtstof, kan den ikke på samme måde fungere som den lim, der samler hudcellerne. Det fungerer på som en mur, der ikke er mørtlet sammen – den er på samme vis, som huden, sårbar og udsat for faktorer, der kan trænge ind.

Mangler du fedtstof i huden, vil mere vand fordampe fra den. Det giver en tør og sart hud, der lettere bliver irriteret ved ydre påvirkninger. Samtidig vil den tørre eksemhud være mere udsat for at gå i stykker – og det er en direkte vej til infektioner og bakterier i huden.


Se hvordan Josephine slap af med sin eksem her


Symptomer på udslæt og eksem i ansigtet

Der er helt særlige kendetegn ved eksem. De fleste former for eksem er ledsaget af et tørt, skællende udslæt, der ofte er irriteret og klør. Huden forandrer sig og kan vise sig som rødt udslæt i ansigtet – huden kan endda være hævet og revne.

Her kan du få overblik over typiske symptomer på de forskellige former for eksem i ansigtet.

Symptomer på kontakteksem

Tegn på kontakteksem viser sig særligt som rødme i ansigtet, der kan være hævet og med stor kløe. Dertil kan der være dannelse af mindre hudblærer, som let brister.

Symptomerne optræder på det område af huden, som har været i direkte kontakt med det stof, der har udløst eksemet. Dog kan det sprede sig til andre hudområder.

Symptomer på atopisk eksem

Ved atopisk eksem viser hudforandringerne sig som en stærk kløe, der bliver ved. På huden optræder et irriteret og rødt udslæt på de ramte områder af ansigtet.

Huden er tør og mere sårbar og udsat for at hæve og blive betændt.

Symptomer på seboroisk eksem

Ved seboroisk eksem, der også kaldes skæleksem, er det især tørre og fedtede skæl, der er et tydeligt tegn. Særligt i hårbund optræder enten tør eller fedtet dannelse af skæl, som kan ledsages af rødme og kløe i større eller mindre grad.

Ved næse og omkring øjenbryn er der tilmed typisk rødme og skælsætning. Hos små børn, hvor eksemet kaldes arp, viser det sig oftest som fedtede gulbrunlige skæl i hårbunden.

Symptomer på øreeksem

Eksem i øregangen optræder ofte med symptomer som kløe og smerter. Hudbarrieren i øret er brudt, og det kan give anledning til udtalte smerter i det sarte område. Hiver du ud i øret, vil smerterne typisk forværres.

Nogle gange kan der løbe en smule væske fra øret, hvilket ofte kan være et tegn på, at eksemet har sat sig til en ørebetændelse. Nogle oplever også, at hørelsen nedsættes en smule.

Symptomer på rosacea

Rosacea har karakteristiske tegn, der særligt optræder som en udtalt rødme i ansigtet – især kinder, pande og hage er udsatte. Samtidig kan der forekomme karudvidelser rundt om i ansigtet.

Udvikler hudsygdommen sig til næste fase, kan den vise sig som en tydelig rødme ledsaget af knopper i ansigtet, der er gule og betændte.

Symptomer på soleksem

Ved soleksem vil du ofte se et rødt udslæt der kan være ledsaget af små knopper i ansigtet eller små blærer. I nogle tilfælde med kløe. Soleksem opstår for det meste ikke i ansigtet, da dette er udsat for sol året rundt men derimod på områder som nakke, bryst, ører, eller håndryggen.


Behandling af eksem og udslæt i ansigtet

Selvom eksem og udslæt i ansigtet er en udbredt hudlidelse hos mange mænd og kvinder, findes der heldigvis gode muligheder for at behandle det effektivt.

Behandling med creme mod eksem

De fleste eksemtyper kan behandles effektivt med en creme mod eksem. Det gælder eksempelvis både kontakteksem, skæleksem og atopisk eksem.

En eksemplaget hud er nemlig irriteret og tør, og derfor har den brug for pleje og fugt. Derfor er en kløestillende creme, der giver masser af fugt, nødvendig i behandlingen af eksem i ansigtet.

Prøv eksempelvis Astion Pharma Face Cure der virker mod skæleksem i ansigtet. Cremen mindsker kløen og virker samtidig svalende på den irriterede hud. Den er særligt udviklet til at hjælpe med at genopbygge hudens naturlige barriere, som er nedbrudt ved eksemramt hud. På den måde giver cremen styrke til at genskabe hudens eget værn.

Suppler med Astion Daily Repair, som dagligt giver huden den helt rette mængde fugt. Den hjælper med at fugte huden, så den kommer tilbage til sit oprindelige fugtniveau, og derved reduceres kløe og irritation.

Sørg for at tage dig god tid til at smøre din eksemramte hud ind dagligt, så den får den rigtige mængde fugt.

Astion Face Cure ansigtscreme

Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

89,95 kr

Se produkt
kunde historie eksem

Behandling med hormoner

Er eksemet så udtalt, kan det være nødvendigt med en hormoncreme, som også går under navnet steroidcreme, kortisoncreme eller binyrebarkhormoncreme. Det skal din læge hjælpe dig med at udstede på recept.

Hormoncreme har de sidste 50 år været en effektiv behandling til eksem og andre hudsygdomme, takket være dens effektive evne til at virke rødme- irritations- og kløedæmpende.

En hormoncreme kan fås med forskellige styrker fra 1-4. Hvilken du skal have afhænger derfor af eksemets sværhedsgrad. Ansigtshuden er sartere end andre steder på kroppen, og det kommer derfor også med i overvejelserne, når lægen skal udskrive en hormoncreme til dig.

 

Forebyggelse af eksem i ansigtet

Du kan selv aktivt gøre noget for at forebygge nye udbrud af eksem. Den bedste måde at forebygge og holde udbrud af eksem i ansigtet nede på er ganske enkelt at sørge for:

    • At holde huden gennemfugtet med en god fugtighedscreme dagligt
    • At huden er ren. Det gør du ved at tage et kort bad hver dag, hvor vandet ikke er for varmt. Varm vand udtørrer nemlig huden
    • At undgå skrappe kosmetik- og hudplejeprodukter på din ansigtshud
    • At lufte ud inden sengetid og sove i et køligt rum. Det mindsker kløe
    • At gå uden om uldhuer eller -halstørklæder, der kan irritere huden

Astion Face Cure ansigtscreme

Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

89,95 kr

Se produkt

Relaterede produkter

Creme til pleje ved eksem og tør hud - Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Normalpris
99,95 kr
Udsalgspris
99,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
Astion Fedtcreme 70% - Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Normalpris
fra 39,95 kr
Udsalgspris
fra 39,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
2 produkter til skællende hud - Plejer kløe og skæleksem i ansigt og hovedbund

Plejer kløe og skæleksem i ansigt og hovedbund

Normalpris
199,95 kr
Udsalgspris
199,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt