Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Atopisk hud – slip for kløe og tilfør fugt

Fagligt opdateret: 27/9/2022

Atopisk hud er ødelagt hud, og det betyder, at hudens beskyttende barriere ikke virker korrekt. Vira, bakterier og andet har i den ødelagte hud gode vækstbetingelser, og det er derfor vigtigt med hyppig pleje af huden med cremer der er kløestillende og fugtighedsgivende.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er atopisk hud?

Atopisk kommer af det græske atopia, som betyder “anderledes tilstand”. I dag dækker begrebet over “arvelig tilbøjelighed til at udvikle visse former for allergi”. Atopisk hud er en kronisk tilbagevendende eksemsygdom.

Den kendes også som børneeksem, astmaeksem og atopisk dermatitis. Sygdommen rammer ofte børn, mens voksne med atopisk eksem kan have symptomer i mange år.


Arv og miljø

Atopisk hud kan både være arveligt og miljøbestemt og den præcise årsag til sygdommen er ikke kendt. Dog ved man, at ingen børn fødes med børneeksem, men sygdommen udvikler sig inden for de første leveuger. Samtidig er det påvist, at forstyrrelser i hudens immunsystem spiller en rolle for udviklingen af børneeksemet.

De fleste børn vokser fra atopisk eksem, når de er 7-11 år, men der er stadig risiko for senere at udvikle håndeksem, og en fjerdedel af børn med eksem vil opleve tilbagefald i deres voksenliv.


Atopisk hud - læs om erfaringer

Ændring i immunsystemet

I dag er det videnskabeligt bevist, at personer med atopisk hud har en ændring i immunsystemet, da deres hud ikke er i stand til at bekæmpe bakterier og vira på samme måde som raske personer.

Selvom atopisk hud er en kronisk tilstand, vil symptomerne ikke altid være til stede. For nogle vil der være perioder, hvor eksemet ikke er i udbrud, mens de hårdest ramte har det mere eller mindre hele tiden.


De fire atopiske sygdomme er:

 1. Allergisk astma
 2. Høfeber
 3. Atopisk eksem (børneeksem)
 4. Fødevareallergi

Hvis den ene af forældrene har en atopisk sygdom, er risikoen for, at barnet udvikler atopisk eksem 60 procent. Hvis begge forældrene lider af det, er risikoen på 80 procent.

Allergi og fødevareallergi opfattes ligeledes som en ledsagesygdomme til atopisk hud og kan give symptomer som nældefeber, astma og maveproblemer. Allergi over for fødevarer findes hos cirka 15 procent af børn under 6 år med børneeksem.


Symptomer på atopisk hud

Du har atopisk hud, når du oplever mindst tre af de følgende:

 • Eksem i knæhaser
 • Tør hud
 • At man lider af enten astma eller høfeber – eller at nærmeste familie har en af de atopiske sygdomme
 • Eksem, som er begyndt inden to-årsalderen
 • Hos børn under to år er eksemet i ansigtet og på strækkesiderne af arme og ben.
 • Hos børn over to år er eksemet som regel i bøjefurer og spredes derudfra. Hos voksne er eksemet ofte i ansigtet og på halsen.

Creme til pleje ved eksem og tør hud

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

99,95 kr

Se produkt

Atopisk hud taber kampen mod bakterier

Udover den arvelige del spiller immunsystemet også en afgørende rolle for udviklingen af atopisk eksem. Personer med sygdommen har et anderledes immunsystem, hvorfor hudens evne til at bekæmpe udefrakommende bakterier og vira er nedsat.

Nyere forskning peger på, at bakterier på huden kan være med til at forværre forløbet med atopisk eksem.

Ved tilfælde af atopisk hud vil hudens hornlag også være ændret, og det gør, at sammensætningen af fedtsyrer i hornlaget adskiller sig fra normalen, hvilket gør det lettere for vand og andre udefrakommende stoffer at trænge ind i huden. Dette gør huden mere udsat for at tørre ud.


Hudens skjold er ødelagt

Når man taler om atopisk hud, taler man også om filaggrinmutation. Filaggrin er det protein, der findes i overhudens celler. Filaggrin nedbrydes til aminosyrer, som er hudens naturlige fugtgiver.

På rask hud danner filaggrin en beskyttende hinde, mens personer ramt af atopisk eksem ofte har  en mutation i filaggrin genet, hvilket gør, at huden bliver utæt og tør, hvorfor der dannes revner, og risikoen for infektion øges.

Derfor kan man tale om at hudens skjold er ødelagt når man har eksem. Netop derfor er det vigtigt at genopbygge huden med de rigtige produkter.

Der er mange faktorer, som kan have indvirkning på eventuelle udbrud. Mange oplever blandt andet, at deres eksem forværres i perioder med stress eller følelsesmæssige udfordringer.


Spædbørn med væskende blærer

Ved spædbørn vil atopisk hud give små, væskende blærer på kinder og hænder. Det samme kan opstå ved strækkesiderne af arme og ben. Dog er udslæt i bleregionen ikke typisk ved atopisk eksem.


Atopisk hud hos små børn

Hos små børn vil eksemet ofte være mere tørt og tit med kradsemærker. Hudforandringer er som regel symmetriske på krop, arme, ben og i bøjefurerne ved knæhaser, ankler, albue- og håndled.


Atopisk hud problemer

Unge og voksne med atopisk hud

Hos unge og voksne vil huden ved atopisk eksem være tør og kløende, og huden vil også ofte være fortykket enkle steder på grund af kradsen og kløen.

Ofte vil der også være symmetriske eksemforandringer på overkroppen, i bøjefurerne og i ansigtet – særligt om øjnene og på øjenlågene. For mange vil atopisk eksem ved øjnene være en af de største gener.


Atopisk hud forværres om vinteren

Om vinteren, når luftfugtigheden falder, har personer med atopisk hud det værre, fordi huden tørrer ud mens sommer og sol kan dæmpe eksemet.

Om sommeren og foråret kan den øgede mængde af sollys nemlig forbedre atopisk hud. Undersøgelser viser ydermere, at personer med atopisk hud, der lever i bjerge eller ved kyster, ser ud til at have det bedre.

Selvom det hele året er vigtigt, at du fugter huden, så du både behandler udbrud og forebygger eventuelle udbrud i fremtiden, er der forskel på, hvordan du bør behandle atopisk hud, alt efter om det er sommer eller vinter.


Fed creme til kulden

Om vinteren er huden ekstra tør, og derfor bør du i denne periode vælge en ekstra fed creme. Huden bliver mere tør om vinteren, fordi luftfugtigheden er lavere, og så bliver fordampningen fra huden stor.

Om vinteren bør du derfor vælge en creme med en høj fedtprocent eller en salve, som skal smøres på huden to gange dagligt.

Her anbefaler vi Astion Daily Repair 70 %, der er en kløestillende creme. Den virker kløestillende ved tør eller meget tør hud, og du kan med fordel bruge cremen til pleje, hvis du har atopisk hud.

[daily-repair-70]

Sol og eksem

Om sommeren kan du vælge en creme med et lavere fedtindhold. Det anbefales dog stadig, at du smører huden to gange dagligt.

Solen kan have gavnlig virkning på atopisk hud, og solbadning og solferier med måde kan give gode resultater. Her anbefaler vi Daily Repair 40% fra Astion.

Astion Daily Fedtcreme 40%

Fugtpleje med Urea og Niacinamid ved eksem og kløe

39,95 kr

Se produkt

Gode plejerutiner

Der findes en række generelle tiltag, som kan gøre livet med atopisk hud lettere. Det handler mest af alt om, at du indfører nogle gode og faste hudplejerutiner i hverdagen samt at du undgår at udsætte huden for stressfaktorer som ekstrem kulde og/eller varme.


9 gode råd ved atopisk hud:

 1. Undgå uld direkte på kroppen, da det kan give kløe og give nye udbrud
 2. Hold huden ren med et kort og køligt bad hver dag
 3. Sov i et køligt soveværelse – det mindsker kløe
 4. Undgå så vidt muligt pelsdyr i hjemmet
 5. Undgå tobaksrøg i hjemmet
 6. Brug sæbe uden parfume
 7. Brug handsker, hue og halstørklæde om vinteren
 8. Har du hudområder med sår og rifter, skal du vaske dem dagligt
 9. Brug fugtighedscreme umiddelbart efter et bad (efter bare 3 minutter er huden udtørret)

Cremer til behandling af atopisk hud

Astion Skin Cure er velegnet til behandling af atopisk hud. Det er en kløestillende creme. Den styrker din huds naturlige skjold, og du får en effektiv og nænsom behandling uden kortison.

Cremen understøtter hudens naturlige helingsproces og genopretter hudens naturlige barrierefunktion.

Efter behandlingen med Astion Skin Cure anbefaler vi, at du bruger Astion Daily Repair Cream 40 % – 70 % dagligt. Det er en fugtighedscreme med et højt fedtindhold, der holder huden fugtet længe, og du kan behandle udbrud og forbygge nye udbrud.

Astion Repair Cream indeholder det patenterede aktive indholdsstof Dermadexin®, og det virker forebyggende mod hudproblemer.

Du finder alle vores produkter i webshoppen, på Apoteket og i Matas.

2–pak til pleje ved eksem

Skin Cure creme og fedtcreme til fugtpleje ved eksem og kløe

199,95 kr

Se produkt

Behandling med hormon

Hvis du ikke selv kan få bugt med de irriterende gener ved atopisk hud, fordi eksemet er for voldsomt, kan lægen udskrive salver eller cremer, der indeholder binyrebarkhormon (steroider).

Dette vil i langt de fleste tilfælde få atopisk hud under kontrol. Mange er nervøse for at bruge cremen på grund af indholdet af det virkende binyrebarkhormon.

Bruger du cremer og/eller salver med binyrebarkhormon, skal du også være opmærksom på, at dette ikke nødvendigvis er uden bivirkninger. Derfor er det en god ide at læse indlægssedlen grundigt.


Hvornår skal du opsøge læge

Hvis du har atopisk hud, og den bliver væskende og skorpebelagt, bør du være ekstra opmærksomhed. Her bør du søge læge. Det kan nemlig være tegn på infektion med stafylokokker, og det skal behandles med antibiotika.

Hvis atopisk hud er væskende, er der også en større risiko for, at der går infektion i såret.

En infektion med herpesvirus kan brede sig voldsomt hos patienter med atopisk hud, hvor du vil få små blærer, der spreder sig til ansigt, hals og krop. Blærerne kan briste og give åbne sår. Senere kommer der skorper på sårene. Efter et udbrud, kan opleve utilpashed og feber.


Forsvinder atopisk hud?

Problemer med atopisk hud begynder for de fleste i spædbarnsalderen, men langt de fleste vokser fra det inden puberteten. Der er dog undtagelsesvist tilfælde, hvor eksemet også begynder hos større børn og voksne.

Mere end 60 procent med atopisk hud er symptomfrie i løbet af puberteten, men har du tidligere haft atopisk hud, er der en risiko for, at du senere vil opleve tilbagefald i dit voksenliv. Mange udvikler også astma og høfeber.

Omkring 25-50 procent af de personer, der havde atopisk hud som børn vil udvikle håndeksem som voksne.


Smitter atopisk eksem?

Selvom rigtig mange rammes af atopisk hud og eksem, er det ikke noget, der smitter.


Pleje af atopisk hud

Det bedste, du kan gøre for din hud, er daglig pleje. Derfor er det en god ide, hvis du har faste vaner, med din hudpleje. Atopisk hud kan have et meget svingende forløb, og den regelmæssige pleje er afgørende for, at du får et godt resultat.

Vi anbefaler at bruge Daily repair (40 eller 70%) til tør hud og kan bruges ved psoriasis. Disse cremer er velegnet til tør hud, hvor større hudområder skal plejes som f.eks. ved psoriasis, eksem, tørre skinneben eller fødder.

2–pak til pleje ved eksem

Skin Cure creme og fedtcreme til fugtpleje ved eksem og kløe

199,95 kr

Se produkt

Relaterede produkter

Astion Face Cure ansigtscreme - Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

Ansigtscreme til pleje ved eksem og tør, skællende hud (50 ml)

Normalpris
89,95 kr
Udsalgspris
89,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
Creme til pleje ved eksem og tør hud - Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Normalpris
99,95 kr
Udsalgspris
99,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
Astion Fedtcreme 70% - Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Normalpris
fra 39,95 kr
Udsalgspris
fra 39,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt