Nikkelallergi (nikkeleksem) – sådan behandler du det bedst
Nikkelallergi, også kaldet nikkeleksem, er en udbredt tilstand – primært blandt kvinder. Det er generende for den, det rammer, og kan give ubehagelige gener til følge. Heldigvis kan du selv gøre noget for både at behandle og forebygge nikkelallergi. Det får du overblik over her, ligesom du bliver klogere på, hvad nikkelallergi overhovedet er for en størrelse.
Hvad er nikkelallergi?
Nikkelallergi er en kontaktallergi, hvor du reagerer allergisk på nikkel, der er et sølvfarvet metal. Allergien rammer hvert år mange danskere – og derfor er det også en af de hyppigste kontaktallergier herhjemme.
Allergisk kontakteksem eller nikkeleksem er begge udtryk for nikkelallergi, der opstår, fordi nikkel kan trænge gennem hudens overflade og skabe ravage i dit immunsystem.
Den allergiske reaktion viser sig med karakteristiske symptomer, og nikkeleksemet udspringer altid fra dét sted, hvor huden har været i kontakt med den genstand, som frigiver nikkel. Derfor betegnes det også kontaktallergi og allergisk kontakteksem.
Kontakteksemet kan eksempelvis starte fra ét hudområde, der kommer i kontakt med en genstand, der frigiver nikkel. Og det kan sprede sig herfra og til andre området af din krop, hvis du ikke fjerner årsagen til eksemet.
Kontakteksem er en betændelsestilstand
Huden er kroppens største organ, og det er den, der bliver ramt, hvis du får nikkelallergi eller kontakteksem. Kontakteksem er en tilstand af betændelse i huden, som opstår, hvis den påvirkes af hudirriterende stoffer, der kan fremkalde allergi. Gør den det, er det kontaktallergi.
Hvis du først viser tegn på allergi over for nikkel, er du allergisk resten af livet. Dog kan du stadig behandle, men du kan altså ikke helbrede.
Hvorfor får man nikkelallergi?
Årsagen, til at du får nikkelallergi eller kontaktallergi, er, at du udsætter din hud for kontakt med en genstand, der frigiver nikkel. Det kan give en allergisk reaktion, hvor huden reagerer på kontakten med metallet.
Dog opstår nikkelallergi ved, at en blank metalgenstand med indhold af en vis mængde nikkel, er i tæt kontakt med huden i en længere periode. Har du kun kort hudkontakt med en genstand, som frigiver nikkel, vil du typisk ikke få nikkelallergi.
Derfor er de fleste metalgenstande, som vi er i kontakt med i hverdagen, ikke nogen risiko for udviklingen af nikkeleksem.
Hvad er der nikkel i?
Men hvordan ved du, hvilke genstande du skal være ekstra påpasselige med, hvis du vil undgå nikkeleksem? For hvad er der overhovedet nikkel i? Der findes nikkel i mange af de produkter, som du omgiver dig med i din dagligdag.
Det gælder både:
- Smykker
- Lynlåse
- Spænder
- Mønter
- Knapper
- Briller
- Værktøj
- Mobiltelefoner
- Fødevarer
Nikkel er altså det stof, som de mange metalgenstande kan frigive, når det kommer i kontakt med din hud.
Tidligere var briller, spænder og smykker de genstande, der oftest udløste nikkelallergi, fordi de typisk er i kontakt med huden i en længerevarende periode. I dag har EU-lovgivning dog fastsat en grænse for, hvor meget nikkel en genstand må frigive.
Du skal dog stadig være opmærksom, da det ikke er alle, der følger lovgivningen til punkt og prikke. Og køber du solbriller eller smykker på en rejse uden for EU, kan du altså risikere, at de indeholder høje mængder nikkel, som kan udløse den allergiske reaktion.
Dog er nikkel i fødevarer ikke almindeligvis årsag til, at du udvikler nikkelallergi. Nikkel i fødevarer udløser altså ikke kontakteksemet, men hvis din nikkelallergi er blevet så udtalt, at den har udløst en kronisk eksem, kan en nikkelholdig kost være en hæmsko for, at du kommer allergien til livs.
Hvem får nikkelallergi?
Nikkelallergi rammer oftest folk, der er i tæt og længerevarende kontakt med et produkt, der frigiver store mængder nikkel. Det kan derfor ramme kvinder og mænd i alle aldre. Dog er der en tendens til, at nikkelallergi er særligt udbredt blandt kvinder.
Omkring 10 % af alle kvinder udvikler nikkelallergi, mens det kun er omkring 1 % af mænd. Det kan skyldes, at kvinder i højere grad end mænd udsætter huden for længerevarende tæt kontakt med nikkelholdige genstande, som eksempelvis øreringe.
Nikkelallergi symptomer – hvad skal du reagere på?
Nikkelallergi er en kontakteksem. Og nikkelallergi viser sig netop som et eksem. Der er nogle helt karakteristiske symptomer, som afslører, hvorvidt du har udviklet nikkelallergi.
Allergi overfor nikkel viser sig som stærk kløe, rødme og ofte blæredannelse og eventuelt sår i huden. Nikkeleksemet begynder altid dér, hvor der er hudkontakt med den genstand, der frigiver nikkel.
Det kan eksempelvis være en ørering eller halskæde, som du har på i en længere periode. Og i den periode kan smykket nå at frigive store mængder nikkel, som trænger igennem din hud og irriterer både den og immunforsvaret.
Fjerner du ikke årsagen, det vil sige den genstand, der frigiver nikkel, kan eksemet brede sig til øvrige steder på din krop. Det kan derfor starte ved din ørering på øret, men sprede sig til andre dele af ansigtet.
Symptomerne på nikkelallergi viser sig derfor som:
- Kløe fra det hudområde, der har været i kontakt med metallet.
- Rødme fra det hudområde, der har været i kontakt med metallet.
- Små blærer og endda sår på det hudområde, der har været i kontakt med metallet.
Hvor længe varer symptomerne?
Det er meget forskelligt, hvor længe symptomerne på kontakteksemet varer ved. Det kan være alt fra få dage til flere uger. Men du skal være opmærksom på, at det som værste udfald kan blive kronisk eksem, hvis du ikke får stoppet årsagen til eksemet.
Er du i tvivl om symptomerne?
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine symptomer er tegn på nikkelallergi, er det en god idé at konsultere din læge. Han eller hun kan foretage en lappetest, hvor det hurtigt viser sig, om det er irritativt eller allergisk kontakteksem, du har.
Behandling af nikkelallergi
Som nævnt tidligere kan du ikke helbrede nikkelallergi, hvis du først har fået det. Dog er det vigtigt, at du får behandlet kontakteksemet, hvis du har udviklet allergi mod nikkel. Der er flere måder, du kan behandle på – gerne i supplement med hinanden.
Undgå hudkontakt
Stop med at bruge produkter/genstande med nikkel. Behandling af nikkelallergi er først og fremmest, at du undgår hudkontakt med nikkel. Måske har du et job, hvor det er svært helt at undgå nikkel. I det tilfælde kan du skabe en hinde over metallet, så det ikke kommer i direkte kontakt med din hud.
Det kan du gøre med plastik, tape eller klar lak. På den måde undgår du, at din hud udsættes for nikkel.
Brug creme mod eksem
Når din hud er ramt af eksem med irritation og kløe til følge, trænger den til pleje og omsorg. Det er nemlig et tegn på, at huden ikke er sund og modstandsdygtig længere, og at den naturlige forsvarsbarriere er blevet brudt.
Har du først udviklet kontakteksem, kræver det tålmodighed at genetablere den sunde hud igen. Men det er ikke bestemt ikke umuligt. Giv huden pleje med Astion Pharma Skin Cure, der hjælper huden med at genopbygge sig selv igen, og som lindrer den kløende fornemmelse, eksemhud giver.
Cremen specielt udviklet til tør, skællende og eksemramt hud danner en lille hinde over huden, så den er bedre beskyttet. Smør cremen på de eksemramte områder i et tyndt lag både morgen og aften. På den måde får du effektiv beskyttelse hele døgnet rundt.
Medicinsk behandling
Nogle tilfælde af nikkelallergi kræver en anden form for medicin. Den medicinske behandling består af hormonholdige cremer. De kan udelukkende fås på recept, og det skal en hudlæge udskrive til dig, før du kan bruge den mere skrappe creme mod kontakteksemet. Udbruddet af eksem vil typisk falde til ro i løbet af få dage eller uger.
Det er vigtigt at behandle dagligt med cremen i nogle uger for at få huden til at falde til ro. Dertil er det afgørende, at du langsomt trapper ud af behandlingen, så du ikke får tilbagefald, men huden i stedet langsomt kommer tilbage til sin naturlige tilstand.
Hvordan forebygger man kontaktallergi?
Hvis du aldrig har haft nikkelallergi, forebygger du bedst ved at undgå tæt langvarig kontakt med produkter, der indeholder meget nikkel. Sørg for at tage øreringe og andre smykker af, så huden ikke hele tiden er i kontakt med metallet.
Hvis du har et arbejde, hvor du berører blanke metaller med nikkel, bør du bruge handsker, så huden ikke kommer i direkte kontakt med stoffet.
Har du allerede været ramt af nikkeleksem, gør det huden mere sårbar og sart end tidligere. Derfor er det vigtigt, at du efter behandling forebygger nye udbrud ved at passe godt på produkter, der kan irritere huden. Det er helt afgørende, at du undgår kontakt med produkter, der indeholder nikkel, for at undgå nye udbrud.
Her forebygger du også bedst ved at holde huden velplejet og gennemfugtet med en god creme uden parfume, så du bedst muligt kan styrke hudens naturlige barriere og modvirke nye udbrud af eksem.
Den bedste forebyggelse består af:
- Undgå langvarig tæt kontakt med nikkelholdige produkter, hvis du ikke har haft nikkelallergi før.
- Undgå enhver kontakt med nikkelholdige genstande, hvis du tidligere har haft nikkelallergi.
- Plej og fugt huden med en god fugtighedsgivende creme uden parfume for at genopbygge hudens naturlige barrierefunktion.