Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Eksem på benene – sådan behandles det mest effektivt

Fagligt opdateret: 8/3/2022

Mange mænd og kvinder i alle aldre døjer med eksem på benene. Det er en hyppigt forekommende hudtilstand, som ikke er farlig, men som alligevel kan være generende. Derfor får du her et overblik over, hvorfor du får eksem på benene, og hvordan du mest effektivt behandler det.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er eksem på benene?

Eksem på benene er et kløende og generende udslæt. Udslæt på benene kan vise sig som kløe på dit ben og er ofte ledsaget af rødme og måske endda hævelse i det eksemramte hudområde. 

Eksem er en af de mest udbredte hudlidelser, og det skønnes, at mere end 10 % af danskerne lider af en eller anden form for eksem, som kan vise sig overalt på kroppen.

Huden er kroppens største organ. Og den er beregnet til at beskytte os som en barriere. Men din hud kan blive ramt af eksem, som kan ramme overalt på kroppen – og altså også benene.

Eksem på benene er udtryk for, at hudens naturlige forsvarsbarriere her er blevet brudt, og huden bliver derfor sårbar og udsat. Når barrierens yderste lag nedbrydes, kan huden blive ramt af inflammation, som på latinsk betegnes dermatitis.


Se hvordan Josephine slap af med sin stress eksem på benene her


Hvilke former for eksem kan du have på benene?

Eksem på benene kan tage forskellige former. Men hvad de forskellige typer af eksem har til fælles er, at de alle kan optræde som et generende og ubehageligt udslæt på benene.

Staseeksem

Staseeksem er kroniske bensår. Denne type eksem forekommer udelukkende på underbenene, når væske har udspændt benene. Med alderen bliver huden tyndere, og det gør den mere sårbar over for skader. Det kan derfor lettere give revner og små sår på benene, som typisk er placeret under knæet og særligt i ankelområdet.

Inden såret viser sig, vil huden ofte ændre sig ved at blive tyndere og misfarvet. Staseeksem kan både udvikle sig spontant eller som følge af et traume mod benet. Oftest rammer staseeksem mænd og kvinder over 60 år.

Nummulat eksem

Nummulat eksem viser sig som et udslæt af små runde pletter på benene – de kan dog sprede sig til andre hudområder på kroppen.

De små runde eksempletter er årsag til, at nummulat eksem også ofte kaldes for mønteksem, fordi udslættet netop ligner små runde mønter på huden.

Eksemet er ledsaget af stærk kløe og som oftest er det inficeret med bakterier.

Kontakteksem

Kontakteksem kan optræde på benene såvel som alle andre steder på kroppen.

Kontakteksem kan enten være irritativt eller allergisk betinget. Det betyder, at det enten udløses af lokalirriterende stoffer eller allergifremkaldende stoffer. Som oftest opstår kontakteksem, efter at huden er blevet udsat for stoffer, der har irriteret huden.

Denne form for eksem er altså udløst af stoffer, der kommer i tæt kontakt med huden. Det kan være for stor belastning af vand og sæbe, fødevarer eller noget helt tredje, der forårsager irritationen og dermed eksemet.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en eksemtype, der er arvelig. Den er en af de ”atopiske” sygdomme sammen med høfeber og astma. Atopisk eksem går ofte under navnet børneeksem, da det oftest rammer børn inden 4-års alderen – og typisk i de første år efter fødslen.

Inden for de første to leveår er det særligt strækkesiderne på benene, der er ramt (sammen med arme og kinder). Men når barnet bliver ældre end to år, vil det ofte bevæge sig til bøjefurer i knæhaser og omkring ankelled (og håndled og albuebøjninger).


Hvorfor får man eksem på benene?

Der kan være flere årsager til, at du bliver ramt af eksem på benene. Der findes både de indefrakommende faktorer og de udefrakommende faktorer.

Indefrakommende faktorer

De indefrakommende faktorer betyder, at det ikke er de ydre påvirkninger, der ligger til grund for eksem på benene. Det kan blandt andet være arvelige faktorer, som skyldes, at du udvikler eksem.

Ved atopisk eksem skønnes det eksempelvis, at hele 70 % af sygdomstilfældene skyldes gener og arvelighed. Du har 60 % risiko for at udvikle hudsygdommen, hvis én af dine forældre har en atopisk sygdom, men det er hele 80 %, hvis begge forældre er ramt.

En anden indefrakommende faktor kan være mangel på fedtstof i huden. Hvis din hud ikke danner tilstrækkeligt fedtstof selv, virker den ikke, som den skal.

Fedtstoffet i huden fungerer nemlig som en slags lim, der binder huden sammen. Mangler den, vil vand hurtigere fordampe, og det giver ofte en tør og sårbar hud, der lettere revner og bliver irriteret.

Udefrakommende faktorer

De udefrakommende faktorer er de påvirkninger, du møder i din hverdag. Du er hver dag i kontakt med mange forskellige stoffer og genstande, og nogle gange reagerer din hud kraftigt på et stof ved at blive irriteret og slå ud.

Det kan både være lokalirriterende stoffer, eller det kan være allergifremkaldende stoffer. Eksempelvis farvestoffer i bukser, sæbe eller bodylotion, som udløser kontakteksem på dine ben.

Creme til pleje ved eksem og tør hud

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

99,95 kr

Se produkt

Symptomer på eksem på benene

Der er nogle helt karakteristiske kendetegn ved eksem. Fælles for dem er udslæt på benene, kløe på ben. Hudforandringerne er ofte ledsaget af hævelser, og huden kan blive tør og slå revner.

Tegn på staseeksem

Staseeksem viser sig ligesom andre former for eksem ved, at huden bliver rød, irriteret og med skældannelse. Ofte er der små blærer på huden, ligesom den er plaget af en stærk kløe. Symptomerne viser sig under knæene og særligt i ankelregionen.

Tegn på nummulat eksem

Det tydeligste symptom på nummulat eksem er de små runde møntlignende eksempletter på huden. De giver anledning til en insisterende og intens kløe, der varer ved.

Tegn på kontakteksem

Ved kontakteksem er symptomerne udpræget rødme på benene. Ofte er den irriterede hud hævet, og der er stærk kløe i området.

Symptomerne viser sig på det sted af huden, der har været i tæt kontakt med det stof, som har irriteret huden og udløst eksemet. Men eksemet kan sprede sig ud over det område.

Tegn på atopisk eksem

Atopisk eksem udløser hudforandringer med rødt og irriteret udslæt på benene. Oveni er som oftest en intens kløe.

Huden er skællende og tør og kan i nogle tilfælde hæve op. Ofte er der bakterier på huden, som kan gøre den betændt og øm.


Behandling af eksem på benene

Eksem på benene er irriterende for den, det rammer. Ikke mindst når solen titter frem, og benene skal luftes. Heldigvis er der gode muligheder for behandling, hvis du lider af eksem på benene.

Den generelle behandling

Eksem på benet kræver fugt og pleje. Huden er tør og sårbar – og derfor har den brug for fugt til at genoprette sit naturlige fugtniveau. Skin Cure fra Astion Pharma er en kur specielt udviklet til behandling af eksem.

Cremen bekæmper effektivt eksem ved at genopbygge hudens naturlige skjold, som eksemet har nedbrudt og gjort sårbar.

Ved hjælp af det patenterede aktive Dermadexin® genskabes hudens naturlige beskyttende barriere, så den bliver mere modstandsdygtig, og samtidig virker cremen lindrende mod kløe og irriteret hud.

Skin Cure er som kløestillende eksemcreme klinisk dokumenteret mod eksem og kløe – og du får her effektiv behandling helt uden brug af kortison (hormoner).

Cremen påføres i et tyndt lag på benene morgen og aften. Fortsæt, indtil huden synligt forbedres.

Brug en god fugtighedscreme som Daily Repair som supplement til at opretholde det sunde fugtniveau, understøtte hudens naturlige helingsproces og lindre din hud effektivt.

Cremen fugter og blødgør huden uden at fedte. Smør cremen ind på dine ben flere gange dagligt, så huden hele tiden har masser af fugt at stå imod med.

Creme til pleje ved eksem og tør hud

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

99,95 kr

Se produkt

Alternativ behandling med hormoncreme

Uanset hvilken form for eksem du har på benene, kræver det oftest behandling med en creme mod eksem.

En alternativ behandling kan være en creme med binyrebarkhormon, som er udviklet i forskellige styrker fra 1-4. Lægen udskriver en recept på den styrke, der er nødvendig i forhold til eksemets sværhedsgrad.

Du skal minimum smøre hormoncremen på dit eksemramte ben i nogle uger, for at den virker optimalt. Hvis der samtidig er infektion i eksemet, kræver det behandling med antibiotika for at blive infektionen kvit.

Andre muligheder er lysbehandling, som også virker godt på en eksemramt hud. Det er lægen, som bedst kan vurdere, hvilken behandling der vil være mest effektiv mod dit eksem.


Forebyggelse af eksem på ben

Der er mange muligheder for at forebygge og holde eksemhud på benene nede.

  • Find ud af, hvad der forårsager irritation på dine ben, og fjern årsagen.
  • Hold huden velfugtet dagligt med en god fed fugtighedscreme.
  • Undgå lange og varme bad – tag i stedet et kortere, køligt bad.
  • Sørg for optimalt blodomløb i benet – eksempelvis med hjælp fra støttestrømper (gælder ved staseeksem).
  • Sov i et køligt værelse, så du ikke fremkalder kløe på benene.

Relaterede produkter

Creme til pleje ved eksem og tør hud - Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Skin Cure creme til kroppen med Urea og Niacinamid

Normalpris
99,95 kr
Udsalgspris
99,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
Astion Fedtcreme 70% - Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Fugtgivende creme med Urea og Niacinamid

Normalpris
fra 39,95 kr
Udsalgspris
fra 39,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt
2 produkter til skællende hud - Plejer kløe og skæleksem i ansigt og hovedbund

Plejer kløe og skæleksem i ansigt og hovedbund

Normalpris
199,95 kr
Udsalgspris
199,95 kr
Normalpris
Stykpris
pr. 
Udsolgt
Se produkt