Sådan afhjælper du keratosis pilaris
Keratosis pilaris er en hudforandring, der virker skæmmende, og som mange danskere kender til. Det gælder både kvinder og mænd. Men hvad er det helt præcis for en størrelse? Hvorfor får du det? Og hvordan kommer du det til livs? Det bliver du meget klogere på her.
Hvad er keratosis pilaris?
Måske har du bemærket et knoppet udslæt på dine overarme? I så fald kan det meget vel være keratosis pilaris, du er plaget af.
Keratosis pilaris er netop betegnelsen for knoppet udslæt ved hårsækkene i huden. Det ses ofte som små røde knopper, der er faste og sidder i hudens hårsække. Egentlig ses det ofte som hvide knopper, men de bliver røde, når de irriteres. Og da huden nemt irriteres, viser de sig derfor i mange tilfælde som rødt udslæt på huden.
Keratosis pilaris er ikke en egentlig sygdom, men snarere en afvigelse af hudens normale udseende. Det er derfor hverken farligt eller på anden vis alvorligt, om end det kan forstyrre og være generende for personen, der er ramt.
Selvom det er et udslæt på huden, ledsages keratosis pilaris meget sjældent med kløe og ømhed – også selvom de hvide knopper irriteres og bliver røde.
Knopperne består af keratin, der klumper sig sammen og sætter sig fast ved hårsækkenes åbning. Det er de derfor de små klumper, der danner det knoppede udslæt. Udslættet smitter ikke, og du behøver ikke være bekymret for, om du også får hudforandringerne ved at være i tæt kontakt med en, der er ramt af de hvide eller røde knopper.
Hvem rammes oftest af keratosis pilaris?
Der er ikke nogen egentlig guideline for, hvem der oftest rammes af det røde udslæt keratosis pilaris. Det kan ramme alle, men ofte ses udslættet hos børn og unge. Faktisk menes op mod halvdelen af alle skandinaviske børn og unge at være ramt af keratosis pilaris.
Det er også ofte i børne- og ungdomsårene at udslættet er mest udtalt, men det med alderen aftager væsentligt.
Josephines ældste søn på 4 år havde eksem, hvilket påvirkede hele familien
Hvor på kroppen får man det?
Det knoppede udslæt kan på mange måder minde om gåsehud. Det er ofte lokaliseret til hårsækkene på overarme, men også ben, hofter, ansigt og lårene kan være ramt af det generende udslæt.
Oftest viser keratosis pilaris sig som knopper på arme. Og derfor er det også ofte de dele af kroppen, som de ramte forsøger at skjule med tøj.
Hvorfor får man knopper?
Der kan være flere årsager til, at du får det knoppede udslæt keratosis pilaris. Dels er hudforandringerne arvelige, så hvis din mor eller far har været generet af det, er der en risiko for, at også du får det. På samme måde kan det være større sandsynlighed for, at dine børn får keratosis pilaris, hvis du selv er ramt af det.
Derudover er der stor sammenhæng mellem atopisk eksem og icthyosis, der er bedre kendt som fiskeskælshud. Har du en af de to lidelser, kan det være årsagen til, at du også får det røde udslæt på overarme, hofter, lår eller i ansigtet.
Det røde udslæt kommer også ofte i forbindelse med tør hud – eller i en kombination mellem en tør hud og intolerance for bestemte fødevarer. Sammenhængen mellem tør hud og keratosis pilaris får også hudforandringerne til at blusse op og forværres i et klima, der er tørt og koldt. Det er derfor ofte om vinteren, at knopperne er mest udtalte.
Keratosis pilaris symptomer – de her tegn skal du holde øje med
Keratosis pilaris er ikke en hudsygdom, men i stedet en hudforandring, der ikke er farlig. Dog er den kosmetisk skæmmende for mange. Der er derfor ikke så mange symptomer at holde øje med.
Har du opdaget et knoppet udslæt med hvide knopper, der bliver til rødder knopper og tør hud lokaliseret på overarmenes strækkesider, lår eller ansigt, og udslættet samtidig føles som sandpapir? Så er der stor sandsynlighed for, at det er keratosis pilaris, der er skyld i hudforandringerne.
Forværres det yderligere i et koldt og tørt klima, har du endnu et symptom på, at keratosis pilaris er årsagen til, at din hud fyldes med hvide eller røde klumpelignende knopper.
Kort fortalt, skal du holde øje med:
- Hvide eller røde knopper
- Knoppernes placering på arme, lår, hofter eller ansigt
- Sandpapirlignende fornemmelse, når du kører en hånd over
Hvilken behandling er der til keratosis pilaris?
Selvom keratosis pilaris er en kronisk tilstand i huden, findes der alligevel gode behandlingsmuligheder. Du behøver ikke behandle forandringerne i huden, da de ikke er farlige, men kosmetisk skæmmende. Dog ønsker de fleste dog at behandle og udbedre hudproblemerne – særligt når de skal vise den bare hud med det røde udslæt.
En behandling af keratosis pilaris er at tilføre huden masser af fugt via fugtighedscreme. Med en god fugtighedscreme mindsker du tørheden i huden, og den er derfor velegnet til at udbedre hudforandringerne.
Masser af fugt og styrke til din hud
Den vigtigste behandling er at mætte den udsatte hud godt med fugt i form af en creme. Det kan Daily Repair fra Astion Pharma hjælpe dig med.
Cremen hjælper med at genoprette hudens naturlige balance og barriere. En sund hud har nemlig naturligt en barriere og modstandsdygtighed overfor mikroorganismer som svampe, bakterier og vira, der kan skade vævet. Det har en tør og irriteret hud ikke på samme måde, da hudens naturlige forsvarsmekanismer her er nedbrudte.
Daily Repair tilfører masser af fugt til huden, så den bliver blødgjort uden at være fedtet. Samtidig understøttes hudens naturlige helingsproces og forsvar, så du får en stærkere hud. Påfør et tyndt lag creme to gange dagligt – og gerne lige efter et bad. Her er din hud nemlig ekstra udsat for at tørre ud, efter et varmt bad, hvor huden har været våd.
Vi anbefaler også prøve 3-pakken fra Australian Bodycare som et godt supplement til pleje. Pakken består af showergel og bodylotion til daglig rens og pleje af huden samt body scrub, som bruges til at eksfoliere huden et par gange om ugen.
Hvornår skal du opsøge læge?
Der er altså ingen grund til bekymring, hvis du har fået keratosis pilaris, eftersom det er ganske ufarligt. Og hvis du har de symptomer og tegn, som er beskrevet tidligere, er der stor sandsynlighed for, at det netop er det røde hududslæt, du døjer med.
Er du alligevel i tvivl om, hvorvidt der er andre årsager til dine hudforandringer, eller er dine symptomer ikke helt som beskrevet? Så er det altid en god idé at konsultere din læge for at få vished om, hvad årsagen til hudforandringerne er og derved udelukke mere alvorlige hudlidelser.
Det samme gælder, hvis behandlingen slet ikke hjælper, eller hvis det forværres markant.
Forebyggelse af knopper på kroppen
Den bedste behandling er naturligvis at forebygge udbrud af keratosis pilaris, hvis det er muligt. I mange tilfælde kan du selv gøre en aktiv indsats for at holde huden fra for det knoppede udslæt.
Det kan du blandt andet gøre ved at sørge for at holde din hud godt fugtet med gode og nærende fugtighedscremer – særligt om vinteren, hvor luften er tør. Gør det til en vane at smøre din krop ind i en god lotion efter hvert bad, så du forsegler hudens fugtniveau.
Er det derimod arveligt betinget, er det dog sværere at forebygge. I det tilfælde gælder det om at behandle og bekæmpe de små knopper – også særligt med fugtighedsgivende cremer, der kan holde det værste udslæt i skak.
FAQ
Herunder kan du se et overblik over de mest stillede spørgsmål om keratosis pilaris.
Hvad er keratosis pilaris?
Keratosis pilaris er en kronisk hudforandring, der viser sig som et udslæt med hvide eller røde knopper. Knopperne består af klumper af keratin, som danner det ru og noprede udseende.
Hvem får keratosis pilaris?
Udslæt med keratosis pilaris kan ramme folk i alle aldre. Ofte er det børn og unge, folk med atopisk eksem og tendens til tør hud, der generes af knopperne. Med alderen aftager udslættet.
Hvor rammer keratosis pilaris?
Det er ofte arme, lår, hofter og ansigt, der skæmmes af de irriterende knopper. Klumperne af keratin sætter sig i indgangen til hårsækkene på de bestemte steder på kroppen.
Hvad er symptomerne på keratosis pilaris?
Keratosis pilaris viser sig som hvide eller røde knopper, der føles ru og sandpapiragtige, når du kører hånden hen over dem. Ofte minder udslættet meget om gåsehud.
Hvad skyldes udslæt med keratosis pilaris?
Den helt nøjagtige årsag til keratosis pilaris er ukendt. Alligevel ved man, at den er arvelig og oftere ses på eksemplaget og tør hud. Et tørt og koldt klima får symptomerne til at blusse mere op.
Hvordan behandles keratosis pilaris?
Den bedste behandling af keratosis pilaris er fugt, fugt og fugt. Med en god fugtcreme kan du blødgøre og pleje den tørre hud, som ofte forbindes med udslættet. Det hjælper samtidig med at styrke huden.
Hvordan forebygges keratosis pilaris?
Til forebyggelse af keratosis pilaris er fugt også den bedste metode. Sørg for at smøre kroppen grundigt ind i en fugtighedsgivende lotion – særligt lige efter du har været i bad. Her er huden nemlig ekstra skrøbelig efter det varme vand, der har udtørret den.