Eksemtest - Test online og få svar med det samme - Klik her

Soleksem – Din guide til forebyggelse og behandling

Fagligt opdateret: 25/4/2022

Soleksem kan ramme alle, men særligt dem med sart hud og yngre kvinder er ekstra udsatte. Eksemen forekommer i form af små blærer og rødme med kløe til følge, der typisk opstår i foråret eller starten af sommeren, når kroppen skal vænne sig fra vinterens mørke til sommerens lys.

Læs her nærmere om, hvordan du forebygger, hvordan du identificerer, og hvordan du behandler soleksem.

Gennemlæst af Phillip Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Esbjerg Krone Apotek
Phillip har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver han apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er soleksem?

Soleksem kaldes også for polymorf lysdermatose eller polymorft lysudslæt, og det er en form for eksem, der bliver udløst af solen. Soleksem er hyppigt forekommende, og særligt unge kvinder og til dels også mænd er særligt i risikozonen for at få soleksem.

OBS: Nogle medikamenter kan gøre, at huden bliver mere lysfølsom, hvilket kan bidrage til at udløse soleksem. Det er derfor altid en god idé at læse op på eventuelle bivirkninger ved den medicin, man tager. På den måde kan man være opmærksom på det – og handle derefter.

Fakta: 5 hurtige om soleksem

  1. Soleksem er eksem, der opstår på grund af udsættelse for sollys, selvom det er i en langt mindre dosis, end hvad der normalt ville udløse en solskoldning
  2. Soleksem rammer især yngre kvinder
  3. Soleksem optræder hyppigt om foråret og/eller tidligt på sommeren
  4. Soleksem kan forebygges ved at anvende solcremer eller ved at holde huden tildækket
  5. Tilvænning af sollys kan også hjælpe

Hvad er symptomerne? Sådan ser soleksem ud

Er du ramt af soleksem, er det typiske forløb, at du vil få et udslæt efter at have opholdt dig i solen. Dette forekommer oftest i løbet af foråret eller tidligt sommer, fordi solen har været fraværende i løbet af vintermåneder.

Udslættet vil derefter udvikle sig over ganske få timer og helt op til tre døgn efter, du har opholdt dig i solen.

Udslættet vil kunne ses ved, at huden er jævnt rød med små knopper. For nogle vil soleksem også giver blærer i det ramte område.

For langt de fleste resulterer soleksem også i en ulidelig kløe. Oftest aftager symptomerne efter 4-7 dage – hvis man altså holder sig ude af solen.

Symptomer på soleksem:

  • rødme/rødlighed
  • små knopper
  • kløe
  • brændende fornemmelse
  • blærer og hævelser

Derudover kan kuldegysninger, hovedpine, svimmelhed og generel sygdomsfornemmelse også optræde i forbindelse med soleksem.

Særligt udsatte områder: Hals, nakke, arme, hænder og fødder

Udslættet vil kun forekomme på det område, der har været udsat for sol. Derfor vil langt de fleste opleve udslæt formet som et V ved brystet og over skjortekraven i nakken, hvor huden ofte er bar. Udslættet forekommer dog også hyppigt på arme, hænder og fødder – hvis altså områderne har været eksponeret for solen.

Oftest er der tale om lette gener, som går over i løbet af sommeren – hvis man altså er påpasselig med solen.

Har man haft soleksem én gang, er der stor sandsynlighed for, at symptomerne vil vende tilbage næste sæson, fordi tilfælde af soleksem afhænger af, hvor modtagelig din hud er over for sol.

Soleksem i ansigtet

Soleksem forekommer meget sjældent i ansigtet. Man antager, at dette skyldes, at huden i ansigtet i højere grad er tilvænnet solen, fordi ansigtet eksponeres for solen hele året rundt.


Hvem får soleksem?

De fleste af os kan tåle moderate mængder af sol – og får vi for meget sol, resulterer dette i en solskoldning. Men for dem, som er overfølsomme over for solens stråler og derfor tåler den meget dårligt, kan soleksem udløses efter ganske korte ophold i solen.

Det er særligt børn og yngre kvinder i alderen 10 til 30 år, der rammes af soleksem, men også yngre mænd er i en større risikozone. Derudover er mennesker med lys hud også særligt udsatte.

Derimod er det dog meget sjældent, at soleksem optræder første gang hos voksne, midaldrende personer.

Man skønner, at omtrent 15 % af den skandinaviske befolkning lider af soleksem på sæsonbasis, hvilket skyldes, at det særligt er personer med lyst eller rødt hår og med lyse hudtyper, der rammes af soleksem.

Dette skyldes, at folk med denne sammensætning af gener har mindre pigment i kroppen, hvorfor de er mere udsatte i solen.

Man er særligt i risikozone for at udvikle soleksem, hvis man:

  • er kvinde
  • er under 30 år
  • er lyshudet og bor i nordiske lande
  • har genetiske anlæg for soleksem (hvis det ligger til familien. Soleksem kan være arveligt betinget)

Hvorfor får man soleksem?

Den egentlige årsag til, at man får soleksem er ukendt. Men sollyset – både UVA- og UVB-stråler – kan give nogle reaktioner i huden, der kan medføre dannelse af kemiske forbindelser, som kroppen kan opfatte som fremmede.

I sådanne tilfælde starter kroppen en modreaktion, der kan udvikle sig til en lokal betændelsestilstand, hvilket gør, at huden bliver rød, varm og hævet.

Det er dog med størst sandsynlighed UVA-stråling, der udløser soleksem. Der er dog også nogle mennesker, der reagerer på både UVA- og UVB-stråler.


Undgå soleksem – Gode råd mod soleksem

Alt efter om man ønsker at forebygge eller at finde ud af, hvordan man får soleksem væk, er der forskellige tiltag, man kan gøre.

Hvis du har soleksem: Hvad kan man gøre mod soleksem? Og hvordan får man soleksem væk?

Hvis du allerede er ramt af soleksem, er det bedste – og vigtigste – du kan gøre, at holde dig væk fra solen. Ønsker man at lindre kløen fra soleksem, kan man bruge antihistaminer og eventuelt en mild kortisoncreme, der kan købes i håndkøb.

Dette kan i nogle tilfælde lindre eksemet og kan for nogle fungere som et middel mod soleksem.

Vær dog opmærksom på, at der ved brug af både milde kortison- og steroidcremer kan være en del uønskede bivirkninger.

Du kan prøve Face Cure fra Astion Pharma til ansigtet eller Skin Cure fra Astion Pharma til kroppen, som er cremer mod symptomer på eksem som rødme, kløe og skællende hud og som er kortisonfrie.

Hvis du gerne vil forebygge soleksem: Hvordan undgår man soleksem?

Selvom det i langt de fleste tilfælde ikke er nødvendigt at behandle soleksem, fordi udslættet for det meste vil forsvinde af sig selv i løbet af et par dage eller en uge, er der alligevel nogle gode råd, du kan følge, hvis du gerne vil nedsætte risikoen for at få soleksem.

Hvis du gerne vil undgå soleksem, kan du:

  • Begrænse din tid i solen
  • Bruge solcreme og gå med tøj, der beskytter mod solen
  • Undgå solen mellem kl. 10.00 og 16.00, hvor solen er skarpest

Den mest effektive måde, hvorpå du kan beskytte dig selv mod soleksem, er ved at beskytte dig selv mod solen. Det kan du gøre ved at dække huden til med tøj – vær dog opmærksom på, at solen godt kan trænge igennem et tyndt lag bomuld, som altså kun beskytter fra en del af solens stråler.

Det kan være en god idé at vælge at bruge cremer med aloe vera eller tea tree-olie til behandling af soleksem, da det lindrer og beroliger kløe og irritation i huden.

Brug solcreme som forebyggende

Derudover har solcreme med en faktor på mindst 15 med både UVA- og UVB-filter også en god, forebyggende virkning. Er du i udlandet, hvor solen er kraftigere, anbefales det af Kræftens Bekæmpelse at anvende en solcreme med faktor 30.

Det er vigtigt, at man smører tilstrækkeligt med solcreme på. Smør derfor et tykt lag på og gør det mindst 30 minutter, før du skal opholde dig i solen. Solcremen vil blive nedbrudt i løbet af dagen, så husk derfor at smøre dig ind igen, hvis du skal være i solen i mere end 2 timer ad gangen.

Den bedste solcreme mod soleksem

Hvis du har soleksem, bør du vælge en solcreme uden olier, som har et højt faktortal. En sådan solcreme vil ikke fremprovokere soleksem, og på grund af den høje faktor vil den også virke forebyggende.

En for fed solcreme, der ikke tillader huden at ånde kan stoppe hudens porrer. Dette kan give ophobninger af hudens porer, hvilket resulterer i bumser – som af mange fejlagtigt forveksles med soleksem, også kaldet sommerbumser.

Udsæt gradvist huden for mere og mere sol

Et andet godt råd er at vænne huden til solen. Dette kan du gøre ved at starte med at opholde dig i solen i meget kort tid, for derefter at blive ved med at øge den tid, du bruger i solen i løbet af sommeren. Ved at bruge denne metode vil mange opleve, at deres soleksem mindskes eller helt forsvinder.

At gå i solarie er aldrig løsningen

Nogle vil måske anbefale dig at gå i solarie, for at vænne din hud til solen og derved undgå soleksem. Det er dog aldrig nogensinde en god idé at gå i solarie for at forebygge soleksem.

I et solarie vil din hud kun blive udsat for UVA- og ikke UVB-stråler, så det er altså ikke en god idé at hærde din hud ved at gå i solarie. Derudover vil en tur i solarie øge din risiko for at udvikle hudkræft.


Er soleksem farligt? Og hvornår bør man søge læge?

Soleksem er ikke farligt, og der er ikke set nogle alvorlige komplikationer eller øget risiko for hudkræft hos dem, som har haft soleksem. Soleksem er altså ikke nogen farlig lidelse, men ikke desto mindre kan det for mange være en meget generende lidelse.

Lider du af ekstrem soleksem, som du ikke kan få til at gå væk ved hjælp af gradvis udsættelse for sol, diverse cremer eller antihistaminer, er det en god idé at søge læge.

Hvis du ved, at du vil få soleksem i løbet af foråret, kan det være en god idé at søge læge. Lægen kan tilbyde lysbehandling, som kan være gavnligt at gennemgå, før sæsonen starter, eftersom dette kan forebygge soleksem.


Kan børn og babyer få soleksem?

Alle kan få soleksem, men heldigvis ses det meget sjældent hos babyer og spædbørn. Dette skyldes formentlig, at babyer ikke udsættes for særlig meget direkte sollys – hvilket de heller ikke skal. Derfor får de sjældent mulighed for at udvikle soleksem.

Mallorca-akne – rammer særligt unge

Der er dog en speciel type af soleksem, som rammer mange børn og særligt unge. Denne type kaldes for “sommerbumser” eller Mallorca-akne”, fordi den giver et bumselignende udslæt i ansigtet, på halsen og i ofte også nedad forsiden af brystet.

For at undgå dette gælder det samme råd som ved almindeligt soleksem – brug solcreme som forebyggende.

Hvis sommerbumserne følger med en kløe, kan du anvende en ansigtscreme, der er specielt lavet til eksem, som kan modvirke kløe, rødme og skællende hud. Det får dog ikke soleksemet til at gå væk, så derfor skal du stadig huske solcremen og være varsom med at bruge for meget tid i solen.


Piller mod soleksem – kan kosttilskud forebygge soleksem?

Hvis du hvert år rammes af soleksem, kan du prøve at forebygge det indefra.

Dette kan du gøre ved at tage kosttilskud, som hjælper huden med at forberede sig på solens stråler, så den er mere modstandsdygtig. Det betyder dog ikke, at du ikke skal bruge solcreme, da kosttilskud ikke beskytter mod UVB- eller UVA-stråler.

Gennem indtagelse af betacaroten eller fiskeolie vil du muligvis kunne afhjælpe soleksem allerede inden, den opstår. Du skal starte på kosttilskuddet omtrent 6-9 uger, før du udsættes for sol. Og du skal ligeledes fortsætte hele foråret og sommeren igennem.

Du bør dog altid søge råd og vejledning hos din læge, før du begynder at bruge piller mod soleksem.